Elemzések Életeket menthetne az óraátállítás elhagyása

Életeket menthetne az óraátállítás elhagyása

autopro.hu/V.M. | 2022.11.07 08:21

Életeket menthetne az óraátállítás elhagyása

Fotó: Pixabay

Az évente kétszeri óraátállítás okozta kellemetlenségeket valószínűleg senkinek nem kell ecsetelni, egy kutatás most azonban rávilágított, hogy az átállások a közlekedési balesetek, köztük a halálos kimenetelűek számával is összefüggésbe hozhatóak.

Hirdetés

Egy, a Current Biology online szakmagazinban megjelent kutatás szerint az óraátállítás csak az USA-ban évente 37 ezer olyan baleset okozója, melyeknél járművekkel úton átkelő szarvasokat gázolnak el.

A kutatás szerint az állandó nyári időszámítással a délutáni csúcsforgalom kisebb része zajlana sötétben, ami csak az Államokban évente 33 halálesetet, 2000 személyi sérülést és 1,2 milliárd dollár járműjavítási költséget spórolna meg a jármű-szarvas ütközések elkerülésén keresztül.

„A számok meglepően magasak” – mondta el Laura Prugh, a Washingtoni Egyetem vadvilág-tudományi professzora, egyben a kutatás társszerzője.

„Ha két órával sötétedés után vezetünk, tizennégyszer nagyobb valószínűséggel gázolunk el egy szarvast, ahhoz képest, mintha sötétedés előtt vezetnénk” – tette hozzá Calum Cunningham, a Washingtoni Egyetem kutatója.

Több millióan gázolnak szarvast

Az Autoblog által idézett publikáció szerzői több mint egymillió amerikai baleset adatait, illetve az állatok viselkedésével kapcsolatos adatokat vetettek össze. A szarvasok napkelte és napnyugta előtt és után a legaktívabbak, és az eredmények szerint az autósok sokkal nagyobb valószínűséggel gázolnak el egy állatot, mikor a délutáni csúcs sötétedés utánra esik.

Csak az USA-ban évente mintegy 2,1 millió jármű-szarvas ütközést jegyeznek fel, amelyek 59 ezer személyi sérülés és 440 haláleset okozói.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy milyen hatása lenne az állandó téli időszámításnak: ennek eredményeként 66-tal többen veszítenék életüket az utakon, és 74 ezerrel több baleset lenne.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink