Elemzések Elektromos autókkal maradna szuverén Franciaország

Elektromos autókkal maradna szuverén Franciaország

autopro.hu/P.B. | 2024.05.07 09:23

Elektromos autókkal maradna szuverén Franciaország

Fotó: Pexels

A francia kormány és a francia autóipar által kötött stratégiai megállapodás értelmében 2027-ig négyszeresére növelné az elektromos autók eladását a francia autóipar, az évtized végére pedig tízszeres emelkedés a cél.

Hirdetés

Emmanuel Macron francia elnök azt a célt tűzte ki az ország autógyártói elé, hogy az évtized végéig kétmillió elektromos vagy hibrid járművet gyártsanak le évente. A kormánnyal kötött új, középtávú tervezési megállapodás értelmében az iparág 2027-ig 800 ezer elektrifikált jármű értékesítésének köztes célját tűzte ki, szemben a 2022-es 200 ezerrel.

A megállapodás szerint ezenkívül az autógyártók arra törekednek majd, hogy ugyanebben az időszakban évi 100 ezerre növeljék az elektromos könnyű haszongépjárművek eladását a 2022-es 16.500-ról.

Küzdelem a kínai gyártókkal

A francia autógyártók is küzdenek azzal a kihívással, hogy a kínai riválisaik előbb reagáltak az elektromos átállásra, így gyorsan növelni tudták piaci részesedésüket az elektromos autók piacán még Európában is. A trend Franciaországban csak a közelmúltban fordult meg, miután a kormány úgy alakította át az e-autók támogatási rendszerét, hogy az európai gyártású autók vásárlását részesítse előnyben.

Bruno Le Marie pénzügyminiszter szerint Franciaország elektromosautó-iparának felépítése elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország független legyen az olajtermelőktől és a főbb autóexportőröktől.

„Úgy döntöttünk, hogy egy nagy elektromos járműgyártó nemzet leszünk"”- mondta Le Maire egy sajtótájékoztatón.

A Franciaországban eladott új autók közel 20 százaléka elektromos, de ezeknek csak 12 százaléka készül az országban – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink