Elemzések Egymillió vállalkozás országa vagyunk

Egymillió vállalkozás országa vagyunk

autopro.hu | 2014.12.05 05:55

Egymillió vállalkozás országa vagyunk

Érdemes néha belenézni a nagy közös cégtükörbe, és elgondolkodni, vajon tetszik-e, amit látunk. Ki gondolta volna, hogy óránként négy cég szűnik meg hazánkban?

Hirdetés

Nyugat-dunántúli vállalati vezetők, döntéshozók számára rendezett konferenciát a Portfolio és az OTP Bank. A december elején tartott eseményen nem feltétlenül az elhangzó információk újdonságtartalma, inkább a lényegi üzenetek koncentrációja és a hangsúlyok segítettek a résztvevőknek átgondolni: hol állunk, merre tartunk, merre érdemes fejlődni.

A számos előadás közül ezúttal a sokak által ismert cégadatbázist üzemeltető vállalkozás, az Opten képviselőjének prezentációját emelnénk ki. Ézsiás Tünde tájékoztatása szerint nagyjából 600 ezer társas vállalkozás van jelenleg bejegyezve Magyarországon, bár ezek közül több mint 100 ezer feszámolás alatt áll. Az egyéni vállalkozásokkal együtt összességében nagyjából 1 millió vállalkozás található Magyarországon. Ez egyértelműen túlzó arány a teljes lakossághoz viszonyítva, noha a helyzet nem véletlenül alakult így.

Ézsiás Tünde épp az ország kockázati cégtérképét mutatja be. A zöld területeken megbízhatóbb cégek vannak, a sárgákkal már több a gond, a piros szín nagyon rosszat jelent

Az elburjánzott vállalkozásalapítási lendület torz cégstruktúrát alakított ki hazánkban, s csak 2013 közepén fordult meg a nem túl szerencsés növekedési trend: korábban több cég alakult, mint amennyi megszűnt, immár a felszámolások vannak többségben. Az aktuális adatok szerint minden 28. céget felszámolják egy éven belül, a cégek 30 százaléka megszűnik, vagy felszámolás alá kerül a működés első 5 évében, ugyanakkor az újonnan alapított cégek 77 százaléka nem is annyira új, hiszen már létező céghez kapcsolódik valamilyen formában.

A puszta számszerű tájékozódáson túl azért érdemes néha belenézni a képzeletbeli - bár nagyon is valósághű - országos cégtükörbe, mert nagyon nem mindegy, kivel köt üzletet egy vállalkozás. Az előadó szerint vannak kifejezetten kockázatos régiói Magyarországnak, bár a megbízhatóság szerintünk nem földrajzi kategória, sokkal inkább emberi tényező.

Azoknak a magyar járműiparban érdekelt vállalatoknak, akik partnert keresnek további sikeres fejlődésükhöz, bátran ajánljuk folyamatosan bővülő online Cégkatalógusunkat, ahol saját tevékenységüket is népszerűsíthetik. Jelenleg a magyar autóiparhoz kötődő több mint 1000 vállalkozásról található itt részletes információ, a legutolsó nyilvános bevételtől és létszámadatoktól a termékeken/szolgáltatásokon át az alkalmazott technológiákig. Az utóbbi paraméter szerint strukturált adatbázisban néhány kattintással kiválaszthatóak a megfelelő partnerek, a keresett cégek. A céges adatlapon videók, prospektusok és kapcsolódó szerkesztőségi anyagok megjelenítésére is lehetőség adódik, amely ugyancsak kiváló eszköz arra, hogy a cégbemutató - anélkül, hogy továbblépne az adott társaság weboldalára - már itt teljes körű információkkal szolgáljon.

Kiemelt Partnereink