Elemzések Csődbe mehet a Tesla? Félmillió dollárt buknak óránként

Csődbe mehet a Tesla? Félmillió dollárt buknak óránként

autopro.hu/Sz.K. | 2017.11.24 09:22

Csődbe mehet a Tesla? Félmillió dollárt buknak óránként

Az, hogy a Tesla veszteséget termel, ismert tény, de hogy ez mekkora mértékű, nagyon meglepő. Egy hivatalos jelentés szerint közel az a nap, amikor elfogynak a készletek.

Hirdetés

A Tesla egyáltalán nem nyereséges vállalat. Az új modellek kifejlesztése, a Model 3 gyártásának elkezdése, az új gigagyár felépítése és más akciók sokba kerülnek. A Bloomberg pénzügyi szolgáltató kiszámolta, a gyártó az elmúlt 12 hónapban nagyjából 8000 dollárt veszített percenként, ami óránként 480 000 dollárt jelent. Ha ez így megy tovább, a vállalat 2018. augusztus 6-ra kifogy a pénzből.

Az, hogy ez megtörténjen, eléggé valószínűtlen, elvégre a vezérigazgató, Elon Musk már többször kihúzta a csődből cégét, ezzel bizonyítva, hogy nehéz helyzetekben meg tudja őrizni hideg fejét.

Egy új roadster értékesítése nem csak elvonná a figyelmet a problémáról, hanem az amúgy is magas részvényárakat még magasabbra emelné, mivel a Tesla 53 milliárd euróval a tőzsdén sokkal többet ér, mint az olyan konszernek, mint a Ford, ami évente több új autót értékesít, és nyereségesen termel.

Mégis nő a nyomás. Annak ellenére, hogy az elektromos autógyártó részvényesei megdöbbentő türelemmel, és megingathatatlan hittel rendelkeznek Musk és a Tesla irányába, a végtelenségig nem fognak az új ígéreteknek hinni. A már gyártásban lévő Model S és a Model X árait nem tudnák magasabbra vinni, ezért nagy reményeket fűznek a Model 3-hoz, és az új modellekhez. Azonban az még kérdéses, hogy a Tesla ez alkalommal tudja-e tartani a határidőket. Ha igen, a vállalathoz ezek az autók pénzt visznek, mert sok ügyfél lefoglalózza majd az új roadstert.

A szakértők szerint ez azonban nem elég.

– Mindegy, hogy a Tesla a foglalásokat 10 hónapra vagy egy évre tartja, Musknak pénzre van szüksége, méghozzá gyorsan – mondta el Kevin Tynan, a Bloomberg elemzője. Szerinte a Teslának 2018 közepéig kétmilliárd dollár új tőkét kellene bevonzania.

Kiemelt Partnereink