Elemzések Bődületes összegből elektrifikálnak a világ gyártói

Bődületes összegből elektrifikálnak a világ gyártói

autopro.hu/Ó.B. | 2022.10.22 12:22

Bődületes összegből elektrifikálnak a világ gyártói

Fotó: Pixabay

A nyilvános adatok és előrejelzések szerint a világ vezető autógyártói 2030-ig közel 1,2 billió dollárt terveznek költeni e-járművek millióinak fejlesztésére és gyártására, valamint a termelést támogató akkumulátorokra és nyersanyagokra.

Hirdetés

A Reuters saját összesítése alapján kijött befektetési összeg több mint kétszerese a hírügynökség előző, mindössze egy évvel korábban közölt becslésében szereplőnek.

Ha kontextusba szeretnénk helyezni a számot, az Alphabet, a Google és a Waymo anyavállalatának piaci kapitalizációja 1,3 billió dollár. Az elemzés szerint az autógyártók 2030-ra évi 54 millió akkumulátoros elektromos jármű gyártását tervezik, ami a teljes járműgyártás több mint 50 százalékát jelenti.

Élen Elon Musk cége

A Benchmark Mineral Intelligence és a gyártók adatai szerint az autógyártók és akkumulátorgyártó partnereik 2030-ig 5,8 terawattóra akkumulátorgyártási kapacitást terveznek telepíteni az elektrifikáció támogatására.

Mindennek élén a Tesla áll, ahol Elon Musk vezérigazgató merész tervet vázolt fel 20 millió elektromos autó megépítésére 2030-ban, amihez becslések szerint 3 terrawattóra akkumulátorkapacitásra lesz szüksége. Noha a Tesla nem hozta nyilvánosságra teljes mértékben költési terveit, a Reuters elemzése szerint az amerikai gyártó által idén várhatóan értékesített 1,5 millió autóhoz viszonyítva exponenciálisnak számító növekedés elérése több száz milliárd dollárba kerül majd.

Mások sem spórolnak

A német Volkswagennek, bár lemarad a Teslától, szintén ambiciózus tervei vannak az évtized végéig tartó időszakra, és jóval több mint 100 milliárd dollárt céloz meg globális elektromos járműportfóliójának kiépítésére, új európai és amerikai akkumulátorgyárak telepítésére, valamint a nyersanyagok ellátásának biztosítására.

A japán Toyota Motor 70 milliárd dollárt fektet be a járművek villamosításába és több akkumulátor gyártásába, és 2030-ban legalább 3,5 millió akkumulátoros elektromos modell eladására számít. Ezenfelül célja, hogy a következő évtized elejére a Lexus márka teljes kínálata tisztán elektromos autókból álljon.

A Ford Motor partnereivel együtt folyamatosan növeli az új elektromos járművekre fordított kiadásait – immáron 50 milliárd dolláron áll a mutató. 2030-ra legalább 240 gigawattóra saját és partneri akkumulátorkapacitással fog rendelkezni az OEM, ami akkorra évi mintegy 3 millió elektromos autó előállítását teszi majd lehetővé. Ez a teljes volumene fele lesz.

A Mercedes-Benz legalább 47 milliárd dollárt különített el elektromos járművek fejlesztésére és gyártására, ennek közel kétharmadát arra, hogy partnereivel több mint 200 gigawattórára növelje globális akkumulátorkapacitását.

A BMW, a Stellantis és a General Motors egyenként legalább 35 milliárd dollárt tervez elektromos járművekre és akkumulátorokra költeni. Közölük a Stellantis számol a legnagyobb szabású akkumulátor-programmal – a vállalat, partnereivel együtt 2030-ra 400 gigawattóra gyártási kapacitással kíván rendelkezni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink