Elemzések Az új elektromos autók kétharmada kínai

Az új elektromos autók kétharmada kínai

autopro.hu/P.B. | 2022.05.04 17:17

Az új elektromos autók kétharmada kínai

Fotó: Pexels

Bár az elektromos autók térhódításáról a legtöbbeknek Skandinávia, vagy legalábbis Nyugat-Európa jut eszébe, számszerűen Kínában terjedtek el legjobban az elektromos autók – a világ e-autóinak kétharmada ott közlekedik, igaz, ezzel is csak 15 százalék az elektromos autók piaci részesedése a kínai újautó-eladásokból.

Hirdetés

A PwC adatai szerint 2022 első negyedévében Kínában 15, a fontosabb európai országokban 13, Dél-Koreában hét, az Egyesült Államokban öt, míg Japánban mindössze egy százalékot tett ki a tisztán elektromos autók aránya az új autók között. Az összes elektromos új autó kétharmada Kínában kerül az utakra, míg Norvégiában a legmagasabb az elektromos autók piaci részesedése – a 74 százalékot is meghaladva.

A kínai piacon a német gyártók megkétszerezték az arányukat, de még így is csak az újonnan forgalomba helyezett elektromos autók négy százaléka származott német gyártótól. A népköztársaságban alapvetően a hazai autók és a Tesla tarol az elektromos szegmensben.

Elszaladó árak

Az eddig is fennálló alkatrészhiányt az orosz-ukrán háború tetézte, ennek következtében szélsőséges áremelkedéseket és szűk keresztmetszeteket tapasztalni a lítium, a nikkel és a kobalt piacán – e három fém az elektromos autók akkumulátorainak alapanyaga.

„A jövőben a fontos nyersanyagokhoz való hozzáférés ugyanolyan fontos lesz, mint a műszaki kiválóság a jármű- és szoftverfejlesztésben” – véli Jörn Neuhausen, a PwC szakértője, aki szerint az akkugyártókkal való kapcsolat, illetve az akkumulátorgyárakhoz való közelség is sokat számíthat az autógyártók sikerességében – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink