Elemzések Alternatív palládiumforrást keresnek az OEM-ek

Alternatív palládiumforrást keresnek az OEM-ek

autopro.hu/V.M. | 2022.04.08 04:20

Alternatív palládiumforrást keresnek az OEM-ek

Az Amplats palládiumbányája Dél-Afrikában | Fotó: Anglo American Platinum

A dél-afrikai Anglo American Platinumot (Amplats) több termelővállalattól, köztük autógyártóktól is megkereséseket kapott palládium szállításával kapcsolatban miután Oroszországot új szankciókkal kezdték sújtani a nyugati országok – árulta el a bányavállalat vezérigazgatója, Natascha Viljoen.

Hirdetés

A vállalatvezető szerint olyan palládiumfelhasználók keresik őket potenciális alternatív források után kutatva, akik jelenleg nincsenek szerződésben a vállalattal.

A Reuters-nek nemrég egy iparági konferencián nyilatkozó Viljoen elmondása szerint az ukrán-orosz háború következtében kialakult bizonytalanság „kétségbeesést” szült a piacon.

A felfordulás nem véletlen, hiszen a háború miatt nyugati szankciókkal sújtott Oroszország a világ legnagyobb palládiumtermelője a maga 25-30 százalékos részesedésével. Ennek a mennyiségnek a világpiacról való esetleges kiesése óriási kockázatot jelent a nemesfémet felhasználó vállalatoknak, köztük az autógyártóknak. Utóbbiak a járművek kipufogógáz-tisztító rendszerében használják a palládiumot.

Borús kilátások

A bányák jellemzően hosszú távú szerződések szerint folytatnak kitermelést, ami egyet jelent azzal, hogy felesleges kapacitásokkal nemigen rendelkeznek, megnehezítve az alternatív forrásokból történő beszerzést az olyan váratlan helyzetben, mint a mostani.

Viljoen leszögezte, hogy a hosszú távú szerződésekben foglaltak teljesítése után meg fognak próbálni minél több új potenciális ügyfelet kiszolgálni, azonban hozzátette, nincsenek abban a helyzetben, hogy bármit is biztosra ígérjenek.

A vállalatvezető sajnos a termelés hosszabb távon felfuttatása kapcsán sem adott sok okot a bizakodásra. Szerinte legalább öt évbe telne a dél-afrikai termelést úgy felfuttatni, hogy kiválthassa az oroszországit, de lehet, hogy ezt az állapotot soha nem érnék el.

Nem fog eltűnni az orosz fém

Ellenben javít az összképen, hogy az orosz fémek, szükség esetén más országokon, például Kínán keresztül továbbra is kijuthatnának a világpiacra. Viljoen úgy véli, hogy inkább a szállítási csatornák fognak megváltozni, mintsem teljesen leállna az orosz export.

Ugyanakkor a szankciók megdobhatják a dél-afrikai palládium árát, míg a Kínán át érkező nyersanyaghoz a korábbinál olcsóbban lehet majd hozzájutni.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink