Elemzések Aggódnak a németek a járműipar helyzetéért

Aggódnak a németek a járműipar helyzetéért

autopro.hu/P.B. | 2021.10.07 17:21

Aggódnak a németek a járműipar helyzetéért

Fotó: Daimler Global Media Site

Egy friss felmérés szerint a németek annak ellenére aggódnak a német járműiparért, hogy a kereslet jelentős az autók iránt. A chiphiány ugyanakkor tényleg aggasztó következményekkel jár, ezt a harmadik negyedéves adatok is bizonyítják.

Hirdetés

A Civey berlini közvéleménykutató-vállalat az Automobilwoche megbízásából készített felmérést a németek körében a járműipart illetően. A megkérdezettek csaknem fele úgy látja, hogy a félvezető válság komoly veszélyt jelent a hosszú távú növekedésre, azonban 36 százalékuk kezelhetőnek tartja a kockázatokat. Közel 18 százalék nem tudja megítélni a helyzetet.

Bármelyik korcsoportra is irányítjuk a figyelmünket, azok vannak többségben, akik szerint aggodalomra ad okot a jelenleg helyzet – ugyanakkor jól látható, hogy minél idősebb válaszadóról van szó, annál inkább igaz ez a megállapítás.

A pártpreferencia is számít

Különösen a konzervatív CDU/CSU és a liberális FDP támogatói aggódnak az autóipar jövője miatt, 56,4, illetve 58 százalékban vélték úgy, hogy veszélyben van a német járműipar. Nem túl meglepő módon a Zöldek szavazói tartják a legkisebb veszélynek a chiphiányt, de a szélsőbaloldali Die Linke szavazói sem aggódnak – ellentétben a mérsékelten baloldali SPD és a markánsan jobboldali AfD szavazóival, akik 47-48 százalékban vélték úgy, hogy aggodalomra ad okot a helyzet.

Érdekesség, hogy jelentős, nyolcszázalékos eltérés mutatkozik Németország keleti és nyugati felének lakói között – a nyugatiak sokkal inkább aggódnak.

Kiemelt Partnereink