Elemzések A zöldítés szorításában a beszállítók

A zöldítés szorításában a beszállítók

autopro.hu/E.M. | 2022.09.27 04:21

A zöldítés szorításában a beszállítók

Fotó: Bosch Media Service

Az autóipar egy zöldebb és tisztább jövő iránti törekvése hatalmas terhet ró a beszállítói lánc vállalataira. A beszállítók környezetbarát megoldásokra való átállása közben nagy a harc a versenyben maradásért és az árrés megtartásáért, amelyben csak az erősek és az ügyesek maradhatnak életben.

Hirdetés

Az autóipari beszállítók kénytelenek az elszabadult infláció és a növekvő energiaárak mellett is vállalni az alkatrészeik fenntarthatóvá tételével járó többletköltségeket, hogy megfeleljenek az autógyártók környezetvédelmi céljainak. „Ha nem teszed, öt-hat éven belül nem tudsz majd a nagy autógyártóknak szállítani” - mondta Shane Kirrane, a hő- és zajszigetelési megoldásokat kínáló Autins Csoport kereskedelmi igazgatója.

Az összes nagy autógyártó elkötelezte már magát amellett, hogy eltüntesse a szennyező anyagokat az ellátási láncából. Számos beszállító pedig ennek megfelelően nagy beruházásokat hajt végre a zöldítés érdekében, az újrahasznosítható alkatrészek kifejlesztésétől kezdve a megújuló energiára való áttérésig.

Vízválasztó lesz a mostani helyzet

Sok beszállító azonban arra panaszkodik, hogy kevés mozgásterük van arra, hogy emeljék az autógyártóknak felszámított árakat miközben több tízmilliárd dollárt költenek, hogy bebiztosítsák helyüket az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású korszakban is. „A következő öt-tíz évben az autóipari ellátási láncban igazi nagy átrendeződésnek nézünk elébe” - mondta Joe McCabe, az AutoForecast Solutions kutatócég vezérigazgatója.

„Az autógyártók arra kérik a beszállítókat, hogy fejlesszenek ki új technológiákat az e-autók támogatására és fektessenek be egy zöldebb ellátási láncba” - tette hozzá McCabe. „Ha a beszállítók azonban részt akarnak venni ebben az új zöld forradalomban, akkor a gyártók azt is elvárják tőlük, hogy a lehető legjobb árat adják, hogy ne a konkurenciájukhoz forduljanak.”

Elkel a segítség

A TE Connectivity technológiai vezetője, Ralf Klädtke szerint a zöldítés még a legnagyobb beszállítók számára is költséges, de „a kisebb beszállítók számára a kihívás még komolyabb.”

A Mercedes-Benz a Reuters-nek azt nyilatkozta, hogy tisztában vannak azzal, hogy a zéró károsanyag-kibocsátásra való áttérés „monumentális feladat” a beszállítók számára. Éppen ezért ezt a célt velük együttműködve tervezik elérni, beleértve akár a beszállítók képzését is.

A Volkswagen szintén elmondta, hogy kooperatív kapcsolatot tart fenn a beszállítókkal, és egy közös programot is említett, amelyet az emelkedő energiaárak kezelésére hozott létre.

Nincs választási lehetőség

Klädtke felhívta a figyelmet arra, hogy az zöldítés nem választás kérdése: „Azok a beszállítók, akik nem felelnek meg a fenntarthatósági követelményeknek, ki lesznek zárva a beszerzési folyamatból.”

Az öntöttvas alkatrészeket készítő M. Busch tulajdonosa, Andrea Guell szintén úgy véli, hogy az autógyártók csak zöld energiát használó beszállítókkal akarnak együttműködni.

Innováció pénz nélkül

A műanyag és gumi alkatrészeket gyártó Sigit vezérigazgatója, Emanuele Buscaglione szerint a világjárvány idején kezdődött ellátási lánci problémák és az emelkedő költségek „megölték” a cég árrését.

Az elvárt innováció magas költségei azonban tovább nehezítik a vállalatok helyzetét, hiszen egyre csökkennek a haszonkulcsok, mivel még a Sigit luxus szegmenst erősítő autógyártói ügyfelei sem hajlandóak többet fizetni a zöldebb termékekért. A kihívás, amit a többletköltségeknek az ügyfelekre való áthárítása jelent, Buscaglione szerint éppen ezért „minden, csak nem triviális”.

„Ahhoz, hogy a beszállítói ipar innovatív legyen, pénzre van szüksége” – mondta a Volkswagen és a Continental számára anyagokat szállító német alumíniumbeszállító G.A. Roeders tulajdonosa, Gerd Roeders. „Kicsit elakadva érezzük magunkat.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink