Elemzések A karbantartás a legfontosabb

A karbantartás a legfontosabb

autopro.hu/D.Á. | 2021.10.06 10:22

A karbantartás a legfontosabb

Fotó: Pixabay

A vállalatok a túlélés és a siker zálogának az innovációt tekintik szerte a világon. Kézenfekvő lehet a folyton változó piaci körülményekre kísérletezéssel, új megoldások keresésével reagálni, két elemző mégis megkérdőjelezi ezt, felhívva a figyelmet a karbantartás fontosságára.

Hirdetés

A The Innovation Illusion című könyv szerzői, Lee Vinsel és Andrew L. Russell nincsenek meggyőződve a Szilícium-völgy gyorsan mozgó, áttörő megoldásokat hajszoló hozzáállása helyességéről az iparban. Természetesen fontos a változás és a fejlődés, de az innovációra való túlzott törekvés, minden termék forradalmiként vagy áttörőként való feltüntetése árthat a hosszú távú céloknak.

Nem magától működik a világ

Kevés szó esik meglévő rendszereink, vállalataink, társadalmunk stabilitásának alapjáról, a karbantartásról. A természetben nem feltétlenül a legerősebb vagy legalkalmazkodóbb faj marad életben, hanem amelyik a legstabilabban állja a megpróbáltatásokat. A megbízható, stabil működés pedig karbantartással érhető el.

A járvány alatt egyértelművé vált, hogy a nélkülözhetetlen feladatok valójában mind karbantartási folyamatok. Bármilyen távmunka alapja a jó áramellátás, stabil internetkapcsolat. A legjobb példák élelmiszerellátás és az egészségügy működése, környezetünk tisztán tartása.

Jelen és jövő a karbantartásban

Az ipari ellátási láncok jelenlegi, labilis állapotában minden követ meg kell mozgatni, hogy a meglévő rendszerekkel maximális hatékonyságot lehessen elérni, ennek kulcsa pedig karbantartás. Ebben a szorult helyzetben nem várható, hogy a beszállítói láncok infrastruktúrája fejlődjön, növekedjen. Egy év múlva nem áll majd rendelkezésre több erőforrás, mint most, így az összeomlás elkerülése érdekében minél jobban kell vigyázni a meglévőkre.

Ez több alapvető, szemléletbeli változást követel meg a vállalatoktól. Az ipari rendszerek, folyamatok fenntartóinak, karbantartóinak megbecsültségét közelíteni kellene a szellemi, innovatív munkát végzőkéhez, ennek pedig a fizetésekben is meg kellene nyilvánulnia. Az iskolában a STEM (természettudomány, technológia, műszaki tudományok, matematika) pályák mellett érdemes lenne hangsúlyozni a meglévő infrastruktúra fenntartására irányuló szakmák, mint lehetséges karrierutak jelentőségét. Sokszor nem tűnik fel, milyen munka áll egy olajozottan működő rendszer, vagy gyorsan elhárított hiba mögött — áll az Industry Week írásában.

Kiemelt Partnereink