Elemzések A járvány helyett az újautó-eladások robbantak be Kínában

A járvány helyett az újautó-eladások robbantak be Kínában

autopro.hu/P.B. | 2022.08.11 13:17

A járvány helyett az újautó-eladások robbantak be Kínában

Fotó: Pixabay

A kínai autóeladások júliusban közel harmadával nőttek az előző év azonos időszakához képest. Ezzel június után egy újabb hónapban folytatódott a fellendülés, miközben a járvány gyengült és az állam is ösztönözni kezdte az autóvásárlást.

Hirdetés

A Kínai Autógyártók Szövetsége (CAAM) által augusztus 11-én közzétett adatok szerint 29,7 százalékkal nőtt az újautó-eladások száma Kínában az előző júliushoz képest. A mögöttünk hagyott hónapban 2,42 millió új autót helyeztek forgalomba a világ legnagyobb egységes járműpiacán. Az első hét hónap eladásai azonban még mindig elmaradnak a tavalyi adatokról, igaz, csak két százalékkal.

A tisztán elektromos járműveket, a plug-in hibrideket és a hidrogén üzemanyagcellás járműveket magában foglaló új energetikai járművek (NEV) értékesítése júliusban 120 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A júliusi eladások 3,3 százalékkal elmaradtak júniushoz képest, ezt elsősorban a nyári hőhullámoknak tudják be.

Jó időszak jön

A világ legnagyobb autópiaca stabil növekedést fog tapasztalni a következő néhány hónapban - mondta Xu Haidong, a CAAM vezető tisztviselője. 2021-ben a chiphiány miatt kevesebb autót tudtak eladni Kínában a vártnál.

A járvány miatt tavasszal beestek az újautó-eladások az országban, ezért Kína olyan ösztönzőkkel próbálta feléleszteni az autókeresletet, mint a kismotoros járművek alacsonyabb forgalmi adója és a benzinüzemű járművek elektromos járművekre való cseréjét ösztönző támogatások.

A nagyobb kedvezménnyel árusított benzinüzemű autók éves eladásai várhatóan 2022-ben az ötödik egymást követő évben csökkennek – mondta Xu Changming állami szakértő, figyelmeztetve arra, hogy a gépjárművek általános kereslete nem olyan erős, mint az ösztönzők ellenére várható.

A haszongépjárművek iránti kereslet továbbra is gyenge, az eladások júliusban 21,5 százalékkal estek vissza – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink