Elemzések 454 milliárd dollárt sodor veszélybe a munkaerőhiány

454 milliárd dollárt sodor veszélybe a munkaerőhiány

autopro.hu/S.B. | 2018.12.04 07:32

454 milliárd dollárt sodor veszélybe a munkaerőhiány

A több éve tartó konjunktúrának köszönhetően az ipari termékek iránti kereslet növekedésével a szektor résztvevői egyre több munkahelyet teremtenek. Az azonban még a Deloitte vizsgálatából sem látszik, hogy a jövőben milyen munkaerőre lesz szükség.

Hirdetés
A Deloitte tanácsadó cég kutatása szerint mintegy 2,4 millió munkahely lesz betöltetlen az iparban 2028-ra, amely 454 milliárd dollárnyi befektetést sodor veszélybe. Csak az amerikai feldolgozóipar kétszámjegyű százalékos növekedést ér el évente a munkahelyteremtés terén, de a szokványos kínálat-kereslet elve most nem látszik érvényesülni, a munkaerőpiac fékezi a gazdaságot.
A jelentés, amely a munkaerőhiány okait keresi, 400 amerikai gyártó részvételével készült el, valamint vezetői interjúkat és gazdasági előrejelzéseket is magába foglal. A megkérdezett vállalatok több mint fele már elkezdte az automatizálást, vagyis tevékenységük szerves részét képezik a robotok és a mesterséges intelligencia használata.
A legmodernebb technológiák azonban a gyártásban résztvevő munkások szakértelmét is igénylik. Ellentétben a korábbi eszközökkel, a technológia és a humán munkaerő mostanra sokkal erősebb kapcsolatban van. A jövő iparosainak szaktudásuk mellett egyéb készségekre is szükségük van, mint például a kritikus gondolkodás és a kreativitás, valamint lépést kell tartaniuk a technológiai fejlődéssel. A vállalati vezetők mintegy 89 százaléka egyetértett abban, hogy hiány van a képzett munkaerőből.
A jelentés alapvetően három okra vezeti vissza a jövőbeni munkaerőhiányt. Az első ok a fentiekben említett magas, folyamatosan változó elvárások. Előrejelzések szerint a 2018-2028-as időszakban mintegy 4,6 millió feldolgozóipari munkahely lesz, ebből várhatóan 2,2 milliót töltenek be. A jelentés ezenkívül a legfontosabb okok közé sorolja a gyáripari munkáról széles körben elterjedt tévhiteket, amiért az újabb generációk más ágazatokban próbálnak elhelyezkedni. Ugyanakkor mindezek eltörpülni látszanak az általános demográfiai hatások mellett. A következő évtizedben az úgynevezett baby boomers generáció elhagyja a munkaerőpiacot. A 4,6 millió állásból mintegy 2,69 millió a nyugdíjazottak munkahelyeiből adódik.
Habár a technológia több gazdasági szegmensben is ki fogja váltani az embert, elemzők szerint a növekvő igényekből adódóan a munkahelyek száma is növekedni fog. A problémát az jelenti, hogy nehéz megmondani milyen készségekre is lesz szükség a jövőben.

Kiemelt Partnereink