Autopro Blog Meddig kell virággal és csokival gyalázni a nőnapot?

Meddig kell virággal és csokival gyalázni a nőnapot?

Pardavi Mariann | 2019.03.08 12:00

Meddig kell virággal és csokival gyalázni a nőnapot?

Március 8., a nemzetközi nőnap egybeforrt a csokoládé- és virágillatú, hol kényszerű, hol valóban szívből jövő kedveskedéssel. Biztos jó ez így? Clara Zetkin és a negyvenezer textilipari munkás vajon hányat fordul ezen a napon a saját sírjában?

Hirdetés

Hogy ki, vagy kik voltak az első nők, akik kiálltak a jogaikért, azt ennyi idő távlatából nehéz megítélni. Az viszont egészen biztos, hogy 1857-ben negyvenezer textilipari munkásnő sztrájkolt New Yorkban, és az is biztos, hogy az 1889. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin német politikusnő felemelte a hangját a nők jogaiért.

Ezek a nők béregyenlőségért, a nők munkához való jogáért és a nők országos és nemzetközi eseményekben való részvételéért szólaltak fel. Semmiképpen sem virágért. És semmiképpen sem csokoládéért. Hogyan korcsosultak el az eredeti célok? Vajon mit gondolna ma Clara Zetkin? És a negyvenezer textilipari munkásnő? Örülnének a csokinak és a virágnak? A kérdést annak fényében kell átgondolni, hogy egy friss felmérés szerint Magyarországon a nők 9 százalékkal kapnak kevesebbet ugyanazért a munkáért.

Ennek a bérszakadéknak az egyik legfőbb oka a szakemberek szerint egyszerű. Az élet különös fricskája, hogy pont akkor kezd a nők karrierje beindulni, mikor a testük a legjobb korba kerül gyermekvállalás szempontjából. Így egy időre egészen biztosan megszakad a karrier, ezzel szemben a férfiak tovább ugrálhatnak a ranglétrán. Magasabb pozícióért és magasabb bérért.

Megkérdeztük a témában a mérnökökre specializálódott, szakember-toborzással és egyéb HR-szolgáltatásokkal fogalkozó Hayst. Ugyan nincs adatuk arra vonatkozóan, hogy a mérnöki területen hogyan alakultak a női és férfi fizetések, viszont pár érdekes adatot közöltek. Például azt, hogy a férfiak nagyobb arányban tapasztaltak béremelkedést: a férfiak 67%-a, a nők 58%-a. A férfiaknak (27%) pedig nagyobb arányban nőtt a fizetése a nőkéhez kepest (17%) az éves általános béremelés révén.

A fenti adatok tükrében különösen érdekes, hogy ma, Magyarországon akad olyan vállalat, ahol a szakszervezet (egyebek mellett) nőnapi ajándékot is szeretne kicsikarni a dolgozóknak.

Akárhogy is alakul, március 8-ra minden nőnek vérmérseklététől és a világhoz való hozzáállásától függően, csokoládéban, virágban, béremelésben és egyenlő bánásmódban gazdag nőnapot kívánok!

Kiemelt Partnereink