Beszállítók Zéró kibocsátás, elektromobilitás, autonóm vezetés – ilyen jövőt lát a Bosch a rekord után

Zéró kibocsátás, elektromobilitás, autonóm vezetés – ilyen jövőt lát a Bosch a rekord után

autopro.hu/P.M. | 2018.04.25 15:07

Zéró kibocsátás, elektromobilitás, autonóm vezetés – ilyen jövőt lát a Bosch a rekord után

A márka a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére 2018-ban árbevétel 2-3 százalékos növekedésére számít. Az első három hónap során realizált vállalati árbevétel nemcsak elérte az előző év hasonló időszakának magas szintjét, hanem árfolyamhatások nélkül mintegy 5 százalékkal meg is haladta azt.

Hirdetés

– Bosch legfontosabb feladatai közé tartozik az életminőség, valamint a környezet- és éghajlatbarát életvitel javítása. „Életre tervezve” szlogenünk jelenti számunkra a motivációt a lehető legjobb környezetvédő technológiák kifejlesztéséhez. Célunk az emberek mobilitásának fenntartása a levegő minőségének egyidejű javítása mellett – mondta Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke a renningeni éves sajtótájékoztatón.

A gyakorlatilag zéró kibocsátású közlekedés megvalósításához a vállalat jelentős beruházásokat eszközölt egyrészt az elektromobilitási piaci sikere, másrészt a belső égésű motorok fejlesztése érdekében.

2017: rekordszintű árbevétel és eredmény

A vállalat 78,1 milliárd euró árbevételt ért el. Ez összesen 6,8 százalékos (árfolyamhatások nélkül, mely 1,2 milliárd eurót tett ki, 8,4 százalékos) növekedést jelent. Valamennyi üzletág hozzájárult ehhez a növekedéshez. 2017-ben az üzemi eredmény elérte az 5,3 milliárd eurót, ami 2016-hoz képest csaknem 17 százalékos növekedést jelent. A 6,8 százalékos üzemi nyereség 0,6 százalékponttal haladta meg az előző év értékét. A kutatási és fejlesztési ráfordítások is magas szinten maradtak. Tavaly 7,3 milliárd euró volt, ami az árbevétel több mint kilenc százaléka.

Az IoT területek kiteljesedése: cross-domain ökoszisztémák

A márka kiemelkedő lehetőségeket lát a különböző ágazatokat összekötő olyan cross-domain ökoszisztémákban, mint például a „Logisztika 4.0”. Ezek az ökoszisztémák egyesítik a gyártási folyamatok, az épületszolgáltatások, a biztonság és a mobilitás megoldásait – minden olyan területen, ahol a Bosch aktív szereplő. Volkmar Denner hangsúlyozta: „A cross-domain ökoszisztémák jelentik az IoT területek kiteljesedését. Ezek megvalósítására nem létezik a Boschnál jobban felkészült vállalat. Soha nem volt még ekkora a sokféleségnek köszönhető versenyelőnyünk”.

Elektromobilitás: célunk a piacvezető szerep

A Bosch fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy áttörést érjen el az elektromobilitás terén. 2017-ben a vállalat 20 szerződést nyert el elektromos hajtásrendszerek gyártására, melyek összértéke 4 milliárd euró. A vállalat szerint 2020-tól indul majd el az elektromos járművek tömegpiaca, ahol vezető szerepet kíván betölteni. Ez már megvalósult Kínában, ahol a Bosch egy startup céggel (Nikola Motor Company, USA) és a világ legnagyobb teherautómotor-gyártójával (Weichai Power, Kína) együtt végzi a teherautó üzemanyagcellák alkalmazásának előmozdítását. A vállalat nemcsak az alkatrész üzletágban, hanem az olyan webalapú szolgáltatásokban is ígéretes jövőt lát, mint a közelmúltban bemutatott system!e, ami az elektromos közlekedés hétköznapi használhatóságát javítja.

Automatizált vezetés: az alkatrész-értékesítéstől a rendszermegoldásokig

A márka az automatizált vezetésre való átállás terén is komoly fejlődésről tud beszámolni. A vezetéstámogató rendszerek már 2019-ben kétmilliárd eurós árbevételt hoznak majd a vállalatnak. A Bosch gyorsabban növekszik a piacnál, ahol az előrejelzések szerint idén 20 százalékos növekedés várható. A márka radar- és videóérzékelők árbevétele például várhatóan 40 százalékkal fog emelkedni. A Boschnál 4 000 mérnök dolgozik az automatizált vezetési megoldásokon, ezerrel több, mint egy éve.

Hálózatba kapcsolt vezetés: belépés a jármű-megosztási piacra

A hálózatba kapcsolt mobilitás is egy olyan terület, ahol a Bosch jelentős üzleti forgalomra számít. A becslések szerint e piac forgalma 2020-ra elérheti a 140 milliárd eurót. 2025-ben már 450 milliónál is több hálózatba kapcsolt jármű közlekedik majd a világ útjain. A Bosch a Splitting Fares (SPLT) nevű amerikai startup cég felvásárlásával lépett be a jármű-megosztási piacra.

Létszám: folyamatos a szoftver- és az informatikai szakértők iránti igény

2017. december 31-én a Bosch csoport világszerte mintegy 402 000 dolgozót foglalkoztatott. Ez azt jelenti, hogy az előző évhez képest 12 900-zal emelkedett a létszám. Ebben az évben a Bosch folytatja a képzett szakemberek és vezetők toborzását, különös tekintettel a szoftver- és informatikai mérnökökre.

Kiemelt Partnereink