Beszállítók „Vezető gyár” szerepben a Knorr-Bremse Budapest

„Vezető gyár” szerepben a Knorr-Bremse Budapest

Száraz Kálmán, Lead Plant Function Assembly technology expert | 2021.10.06 07:18

„Vezető gyár” szerepben a Knorr-Bremse Budapest

Fotó: Knorr-Bremse

A vasúti fékberendezés fejlesztésben és gyártásban piacvezető Knorr-Bremse Budapest negyed évszázados sikerének titka az állandó megújulás, a gyors alkalmazkodóképesség és a szakmai felkészültség. A budapesti telephely látványos eredményeit a vállalatcsoport müncheni központja időről időre új szerepkörökkel és kompetenciákkal ismeri el. Ilyen például a nagy felelősséggel járó „vezető gyár” pozíció.

Hirdetés

Idén ünnepli indulásának 25. évfordulóját a Knorr-Bremse Budapest, a világ piacvezető vasúti fékrendszerek fejlesztő- és gyártóvállalatának magyarországi telephelye. Az 1996-ban csupán néhány tucat munkatárssal indult cég szinte azonnal lendületes fejlődési pályára állt, és a különböző termékcsoportokhoz tartozó gyártási kompetenciák sorra jelentek meg a soroksári központban.

A budapesti telephely különlegességét nemcsak az adja, hogy ma már közel 2000 fős gárdája a világ több mint 100 országába gyárt vasúti fékberendezéseket, fékvezérlő elektronikát vagy légellátó egységeket. A Knorr-Bremse konszern világszerte több, mint 100 termelőegysége közül Budapesten folyik a legnagyobb szabású és legkomplexebb fejlesztői munka is.

Bár a vasút tradicionális, XXI. századi szemmel nézve sok szempontból lassan fejlődő iparág, mégis tele van kihívásokkal és feladatokkal. A termékek lassú elavulása miatt a fejlesztések hosszabb időre szólnak, legyen szó innovációs vagy applikációs fejlesztésekről, és azok fenntarthatósága is hosszabb időtávon kell, hogy érvényesüljön.

A Budapesten gyártott termékek egy része németországi telephelyekről komplett gyártástechnológiai támogatással került áttelepítésre, míg más termékek gyártási folyamatainak kialakításához magyar fejlesztő- és üzemmérnökök szellemi teljesítménye szolgált forrásként.

Vezető gyárak: erősödő tudásmegosztás

A Knorr-Bremse 2016-ban indította el „fit for future” elnevezésű programját, amelynek keretében számba vette a cégcsoporton belül meglévő kompetenciákat, és bevezette a „vezető gyár” szerep köré épülő globális folyamatirányítási rendszerét. A változtatás célja az volt, hogy a Knorr-Bremse konszern a világ mára több mint 100 pontján megtalálható, és folyamatosan növekvő számú telephelyén hatékonyabbá váljon az új technológiák és munkafolyamatok bevezetése, jobban és egységesebben érvényesüljön a folyamatfelügyelet, belső standardok mentén egységes legyen a „zero defekt” alapú termékelőállítás, és legfőképpen hatékonyabbá váljon a cégcsoporton belüli tudásmegosztás.

A Knorr-Bremse Budapest a légellátás, alkatrészmegmunkálás, a felületelőkészítés, a fékmechanikai összeszerelés, valamint a fékvezérlés szakterületein vált globális vezető gyártóhellyé, de a többi üzletág célja is az, hogy követendő példaként szolgáljon a világ többi vasúti gyára számára. A kiemelt szerepkört a vállalat több mint két évtizede zajló sikeres gyártási és termékfejlesztői tevékenységének köszönheti, amelyet több mint 50, magyar mérnökök közreműködésével létrehozott szabadalom, és számos díj, többek között a 2012-ben elnyert Év Gyára („Fabrik des Jahres“), európai szintű elismerés támasztanak alá.

Fotó: Knorr-Bremse

Vezető gyár a mindennapokban

A vezető gyár szerep felelősséget jelent a Knorr-Bremse globális gyártási hálózatának kialakításában is: mit gyártani és a világban hol, mekkora gyártási kapacitással, méretgazdaságossági megfontolásokat és termékstratégiákat is figyelembe véve – ezek a döntések a vezető gyár által szerzett tapasztalatokat és adatokat veszik alapul.

A vezető gyár szerepkör feladatot és kihívást jelent a budapesti mérnökök számára minden nap. Nem elég megszerezni ezt a felelősségteljes pozíciót, munkájuk minden mozzanata annak megtartásáról, a folyamatos innovációról és a leghatékonyabb, „leghibabiztosabb” gyártástámogató rendszerek kialakításáról szól. A vezető gyár funkció fejlődése két forrásból táplálkozik. Az egyik a szervezeten belül megfogalmazódó igény a standardizálásra a különböző termelési egységek között, a másik a vevői visszajelzéseken alapuló fejlesztés ambíciója.

Magas variancia és cikkszámonként viszonylag alacsony gyártási mennyiségek jellemzik a Knorr-Bremse gyártási portfólióját, legalábbis az autóipari beszállítókhoz képest. Emiatt a gyártás automatizálása korlátozott mértékben megvalósítható, vagyis a folyamatok központi mozgatórugója a szerelő, akinek hibamentes termeléstámogató rendszerekkel történő kiszolgálása az üzemmérnökök fő feladata.

Fotó: Knorr-Bremse

A gyártás- és szereléstechnológia tervezésekor érvényesülő szempontok egyik legfontosabbika, hogy a rendszer ne hagyjon lehetőséget a hibázásra, közben pedig megbízható terméket és magas minőséget állítson elő, valamint kis változékonyságot garantáljon a termelési folyamatokban, és persze mindezt a lehető legalacsonyabb költségszint mellett. Ezt támogatják az Assembly Process Robustness (APR) és Machining Process Robustness (MPR) irányelvek, melyek a folyamatok stabilitását biztosító szabályok kialakításában és összefogásában segítik a folyamatmérnököket.

Gyártás a CAA rendszer meghosszabbításaként

Az egyes vezető gyár funkciót betöltő területeken – forgácsolás, felületkezelés, összeszerelés – különböző munkafolyamatok zajlanak, melyekben közös, hogy átfogó tesztelésekből, fejlesztésekből és vevői kapcsolatokból nyert tapasztalatokra építve képviselik a legmagasabb színvonalat egy világvezető vállalatcsoporton belül.

A szerelősoron futószalagon haladó termék minden állomáson új komponensekkel bővül, míg eljut a kész állapothoz. Az operátorokat a folyamaton Big Data alapú CAA (Computer Aided Assembly) rendszer kíséri végig. Monitoron jelenik meg a soron következő szerelési lépés, a használandó szerszám, a művelet paraméterei, például a rögzítőelem meghúzásának elvárt nyomatéka és szögelfordulása. A szerszámok wifi hálózaton kommunikálnak a rendszerrel, amely egyrészt jelzi, ha az aktuális munkafolyamat nem az előírásnak megfelelően ment végbe, másrészt a szenzorok segítségével a teljes folyamat monitorozható, a kinyert adatok pedig felhasználhatók a további fejlesztések során. A szerelési folyamatot többfázisú automata tesztelés zárja, melyek a terméktulajdonságok 100 százalékát validálják – csak teljesen hibamentes termék hagyhatja el a gyártóterületet.

A Knorr-Bremse Budapest mérnökei által magas szinten tartott, standardizált folyamatok kerülnek átültetésre a világ különböző pontjain, amikor egy-egy termékcsoport helyi gyártásának beindításáról születik döntés. Ezzel csökkenthető egy-egy új termék vagy folyamat bevezetéséből fakadó kockázat. Jelenleg több kínai, oroszországi, indiai és egy ausztrál termelési egység beindításához nyújt aktív projekttámogatást a budapesti „vezető gyár” csapat – folyamatosan öregbítve a magyar műszaki tudományok hírnevét a világban.

Kiemelt Partnereink