Beszállítók Veszteséges évet zárt a Continental, idén viszont növekedést vár

Veszteséges évet zárt a Continental, idén viszont növekedést vár

Pörge Béla | 2021.03.09 13:22

Veszteséges évet zárt a Continental, idén viszont növekedést vár

Nikolai Setzer (balra) és Wolfgang Schäfer a Continental online évértékelőjén. | Fotó: Continental AG

A járványhelyzethez igazodva online értékelte a 2020-as üzleti évét a Continental. Nikolai Setzer vezérigazgató és Wolfgang Schäfer pénzügyi vezető kedden délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a Continental tavalyi eredményéről és idei terveiről.

Hirdetés

Az eseményen Wolfgang Schäfer szólalt fel először, ő ismertette a Continental tavalyi számait. Nem bizonyult hálás feladatnak ez, hiszen alig tudott pozitívumokról beszámolni a pénzügyi vezető. A vállalat eladásai 6,8 milliárd euróval estek vissza 2019-hez képest (44,5 milliárdról 37,7-re), a Conti operatív működési eredménye 718 millió euró mínuszt mutat, míg a bevételek 962 millió eurós mínuszt értek el.

A kiigazított működési mérleg 1,3 milliárd euró, ez jócskán elmarad a 2019-es 3,2 milliárd eurótól, míg az EBIT 3,5 százalékos lesz a tavalyelőtti 7,3 után.

Schäfer szerint a Continental nem elégedett az eredményeivel, ugyanakkor jobb évet zárt a vállalat, mint amire 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kezdetekor számított. Hozzátette azt is, hogy a járműipar visszaeséséhez hasonló mértékben csökkent a Continental autóipari részlegének eredménye, ami annak fényében nem rossz, hogy a járvány által jobban érintett Európa és Észak-Amerika a fő piaca a vállalatnak.

Vezérigazgatói köszönetnyilvánítás

Nikolai Setzer miután átvette a szót, kiemelte, hogy egy nagyon nehéz éven van túl a Continental, éppen ezért megköszönte a vállalatcsoport összes dolgozójának a munkáját és helytállását. Mint fogalmazott, a Continental képes volt gyorsan reagálni a válságra, ennek köszönhető, hogy az év második felében már pozitív mérlege lehetett. Beszélt a járványügyi intézkedésekről is, hangsúlyozta, hogy a vállalat gyorsan, alapos biztonsági intézkedéseket vezetett be.

A tavalyi számokról szólva Setzer elmondta, hogy a nehéz körülmények között nem rossz eredmény, amit a vállalat elért, az idei, jubileumi évre pedig növekedéssel számolnak.

Pozitív eredményt várnak az évtől

A Continental idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Bár ez sem lesz egy könnyű év, a német autóipari beszállító 40,5 és 42,5 milliárd euró közötti bevétellel, azaz 2020-hoz képest növekedéssel számol, és a 2019-estől nem sokkal elmaradó 5-6 százalékos EBIT-et vár.

A vállalat szakemberei szerint 2021-ben 9-12 százalékos növekedést produkál majd a globális járműipar, azonban a válság előtti rekordév, 2017 eredményét 2025 előtt biztosan nem fogjuk elérni, azaz lassú növekedés várható a következő években.

A Continental számára az autonóm járművek fejlesztése lesz az egyik legfontosabb terület az idén, valamint a vállalat folytatja a technológiai céggé való átalakulását, persze úgy, hogy a járműipar továbbra is fókuszban marad. Továbbra is cél a karbonsemlegesség elérése, ez teljes mértékben 2050 után valósulhat meg, de már 2040-re csak karbonsemleges gyártási folyamatokat fognak alkalmazni a vállalatnál.

Elbocsátások helyett inkább átalakulások

Nikolai Setzer újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a Continental átalakulása munkahelyeket érint, de nem feltétlen szüntet meg. 2029-ig ez 30 ezer ember életére lesz hatással, csak Németországban 13 ezerére, azonban Setzer következetesen átalakuló munkahelyeket említett, nem elbocsátásokat vagy veszélyben lévő állásokat. Kiemelte azt is, hogy vállalaton belül igyekeznek munkát adni azoknak, akiknek az átalakulás érinti az állását.

Szó esett az újságírói kérdések alatt a chiphiányról is, ezzel kapcsolatban a problémát előrejelző mechanizmusok fontosságáról és a beszállítók részletes terveiről beszélt a vezérigazgató, mint megoldási lehetőségekről.

Kiemelt Partnereink