Beszállítók Újrahasznosított PET palackokból készíthet abroncsokat a Continental

Újrahasznosított PET palackokból készíthet abroncsokat a Continental

autopro.hu/V.M. | 2021.08.07 12:23

Újrahasznosított PET palackokból készíthet abroncsokat a Continental

Fotó: Continental Press Releases

2022-től a Continental képessé válik újrahasznosított műanyag palackokból kinyert poliészter gumiabroncsokban használatára. Az újrahasznosított anyagot a teherhordó karkaszhoz fogják felhasználni, kinyerni pedig egy újonnan kifejlesztett eljárással fogják.

Hirdetés

Együttműködésben a tajvani Otiz műszálakra specializálódott vállalattal, a Continental egy olyan eljárást dolgozott ki a PET palackok újrahasznosítására, aminél poliészter szálat közvetlenül az újrahasznosított PET-ből nyerik ki, szükségtelenné téve a korábban megkerülhetetlen előzetes kémiai feldolgozást, mely során alkotórészeire bontották a műanyag palackokat.

Az újrahasznosítási folyamat során a palackokat először kiválogatják, a kupakjukat eltávolítják, majd végül kitisztítják őket. Ezt követi a palackok ledarálása és granulátummá olvasztása, ami után következik a szilárd állapotú polimerizáció.

Azonos teljesítmény

A Continental által végzett tesztek alapján az újrahasznosítással készített anyag ugyanolyan jó teljesítményt nyújt, mint az új gyártású poliészter. Az újrahasznosított alternatíva kiválóan alkalmas az abroncsokban használatra a fékezéskor keletkező erőkkel szembeni ellenállóság és termikus stabilitása folytán.

A konvencionális PET (polietilén-tereftalát) régóta alkalmazott anyag az abroncsgyártásban, mivel magas terhelés mellett is megőrzi alakját, biztonságos vezetést garantálva. Az újrahasznosított PET használata jelentős anyagmegtakarítást jelent: egy átlagos személyautóabroncsban 400 gramm poliészter van, ami azt jelenti, hogy egy teljes szetthez hatvan műanyag palackra van szükség.

Újabb lépés a fenntarthatóság felé

Az újrahasznosított poliészterrel a Continental egy újabb lépést tesz a fenntarthatóság útján. A vállalat célja, hogy legkésőbb 2050-re az abroncsgyártásban kizárólag fenntartható módon előállított, cirkuláris alapanyagokat használjon.

„Számunkra a hulladék a holnap alapanyaga, mivel a jövőt a körforgásos gazdaságban látjuk” – mondta el Claus Petschick, a Continental abroncs üzletágának fenntarthatósági vezetője.

A Continental már idén, a szeptember 6-12. között megrendezett IAA Mobility közlekedési szakkiállításon be fog mutatni egy úrhasznosított poliészterrel készített abroncskoncepciót.

Kiemelt Partnereink