Beszállítók Újabb gyárat építene hazánkban a CATL?

Újabb gyárat építene hazánkban a CATL?

autopro.hu/P.B. | 2023.07.03 10:21

Újabb gyárat építene hazánkban a CATL?

Fotó: Pörge Béla

A kínai CATL több akku-újrahasznosító üzemet tervez Európában és Észak-Amerikában. Ni Jun, a CATL gyártási igazgatója elmondta, hogy a cég már tárgyal egy konkrét európai partnerrel erre vonatkozóan. A legnagyobb könnyebbség az lenne a CATL számára, ha már a meglévő vagy épülő üzemei közelébe, azaz Arnstadt és Debrecen környékére telepítene ilyen gyárat.

Hirdetés

Ni Jun a kínai médiának nyilatkozva elmondta, hogy a CATL globális partnereket keres az újrahasznoító üzemeihez.

„Az újrahasznosítási üzletágban egy európai partnerrel beszélünk” – mondta Ni Jun hozzátéve, hogy már konkrét partnerrel is tárgyalnak ezen a téren, de a potenciális partner nevét egyelőre nem nevezheti meg.

A CATL gyártási vezérigazgató-helyettese egy Tiencsinben tartott rendezvényen kijelentette, hogy a körforgásos gazdaságot helyben kell megvalósítani – ezért az újrahasznosítást nem Kínában, hanem több kontinensen tervezik – Európa mellett Észak-Amerikában is. Ni azonban nem jelölte meg az akkumulátoróriás újrahasznosítási terveinek időkeretét és terjedelmét sem.

Magyarország is lehetséges lokáció

Az Európai Parlament a közelmúltban fogadott el új szabályokat többek között az EU-ban értékesített összes akkumulátortípus újrahasznosítására vonatkozóan is. A CATL szempontjából Németország és Magyarország kiváló helyszínek lennének az akkumulátor-újrahasznosító üzemek számára, hiszen a kínai cég már üzemeltet egy akkumulátorcella-gyárat a Türingia tartománybeli Arnstadtban, míg a második európai cellagyára Debrecenben épül.

A CATL már aktív az akkumulátor-újrahasznosítás területén Kínában. Ni szerint a CATL technológiája képes visszanyerni az akkumulátorokban használt nikkel, kobalt és mangán több mint 99 százalékát, a lítium újrahasznosítási aránya pedig több mint 90 százalék. Az alkalmazott eljárás részletei azonban nem derülnek ki a jelentésekből.

Korábban az autopro.hu is beszámolt róla, hogy Szilágyi Balázs, a CATL debreceni leányvállalatának közügyekért felelős vezetője elmondta, hogy a debreceni gyárban amit csak lehet, újra fognak hasznosítani, klasszikus értelembe vett veszélyes hulladék a bevonatolás során keletkezik majd, valamint az onnan származó NMP regenerálásakor.

Újabb beruházások

Az év elején a kínai akkumulátorgyártó több beruházást jelentett be a területen. Ez magába foglalja egy nagy ipari park építését az akkumulátor nyersanyagok újrahasznosítása és az új akkumulátorok további feldolgozása céljából Foshanban, Kínában.

Márciusban a CATL leányvállalata, a Brunp is megállapodott a kínai Mercedes-Benzzel való együttműködésről az elektromos járművek akkumulátorainak újrahasznosítása érdekében – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink