Beszállítók Új mobilitási üzletágat alapít a Bosch

Új mobilitási üzletágat alapít a Bosch

autopro.hu/P.B. | 2023.05.04 12:24

Új mobilitási üzletágat alapít a Bosch

Fotó: Bosch Media Service

Minden eddiginél több innováció valósul meg az autóiparban a bitek és a bájtok segítségével. A Bosch az autóipari beszállítói üzleti területének átszervezésével reagál a szoftveralapú autóipari fejlesztések irányába mutató trendre, miközben örülhet a 2022-es eredményeinek és 2023 sem indult rosszul számára.

Hirdetés

Május 4-én tartott sajtótájékoztatót a Bosch. Az eseményen a vállalat vezetősége ismertette a beszállító 2022-es pénzügyi eredményeit, valamint az idei terveket és várakozásokat. A vállalat a kihívásokkal teli üzleti környezetben is teljesítette célkitűzéseit 2022-ben. Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke kiemelte, hogy kihívásokkal teli üzleti környezetben kellett helyt állnia a cégnek 2022-ben, és egyelőre sajnos most is fennállnak ezek a kihívások, például az orosz-ukrán háború.

A hátráltató körülmények ellenére a Bosch Csoport 88,2 milliárd euróra növelte árbevételét, ami 12 százalékos, árfolyamhatások nélkül 9,4 százalékos növekedés az előző évhez képest. A 3,8 milliárd euró kamatfizetés és adózás előtti eredmény szintén magasabb a 2021-es 3,2 milliárd eurós értéknél. Az üzemi eredmény 4 százalékról 4,3 százalékra emelkedett.

„Jól kezeltük a 2022-es év kihívásait – az árbevétel és az eredmény is magasabban alakult a vártnál. Még akkor is, ha a gazdasági és társadalmi környezet változatlanul kihívásokkal teli marad, a célunk a jelentős növekedés” – mondta Stefan Hartung.

Innovációból nem volt hiány

„A kihívásokkal teli környezet ellenére is kedvező 2022-es eredményekre tekinthetünk vissza, emellett a jövő piacain is előkészítettük a terepet a Bosch sikerei számára” – mondta Dr. Markus Forschner, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának pénzügyi területekért felelős tagja. Összességében a vállalat több mint 12 milliárd eurót fordított a jövőt meghatározó innovációkra. A kutatás-fejlesztési ráfordítások 7,2 milliárd euróra (2021: 6,1 milliárd euró), vagyis az árbevétel 8,2 százalékára (2021: 7,8 százalék), míg a tőkeráfordítások egymilliárd euróval, 4,9 milliárd euróra emelkedtek. A sajáttőke-arány kismértékben, 46,6 százalékra (2021: 45,3 százalék) nőtt.

Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke

Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke | Fotó: Bosch Media Service

Az előzetes beruházások mellett a vállalat teljesítőképességének – a bizonytalanságok idején is biztosított – megőrzése szintén jelentős pénzügyi forrást kötött le. Ez 2022-re 4 milliárd euró negatív szabad készpénzáramlást eredményezett. Forschner rámutatott: „Ha a Bosch a szilárd pénzügyi alapok mellett rendelkezik is a szükséges forrásokkal, változatlanul meg kell őriznünk a beruházások és a költségfegyelem közötti kényes egyensúlyt.”

Új üzletág a szoftverek érdekében

A Bosch az autóipari beszállítói üzleti területének átszervezésével reagál a szoftveralapú autóipari fejlesztések irányába mutató trendre. A Robert Bosch GmbH-n belül a Bosch mobilitás a jövőben önálló üzleti szektorként működik, ismertette Stefan Hartung. A vállalat célja, hogy a meglévő és az új ügyfelek igényeit egyetlen forrásból, testreszabott technológiákkal még jobban és gyorsabban tudják kiszolgálni. Világszerte 66 országban, több mint 300 telephelyen mintegy 230 ezer munkatárssal a Bosch mobilitás a Bosch négy üzleti szektora közül a legnagyobbnak számít.

„A szoftverek nem csupán azt változtatják meg, hogyan használjuk az autót és hogyan éljük meg az autózást a jövőben, hanem már az autók fejlesztését is. A Bosch egy ideje már szoftvervállalatként tekint magára a mobilitás terén is. Most, az ügyfelek igényeire reagálva, szervezeti struktúránk úgy változik, hogy tükrözze ezt, és utat nyisson a további növekedésnek” – mondta Dr. Markus Heyn, a Bosch igazgatóságának tagja és a Bosch mobilitás szektor ötfős igazgatóságának újonnan megválasztott elnöke. Szervezeti szempontból az üzleti szektor egyes területeit 2024. január 1-jétől átalakítják, és minden divízió horizontális, több divízión átívelő feladatokat is kap majd. A Bosch célja, hogy mobilitási megoldásaival 2029-re több mint 80 milliárd eurós árbevételt érjen el.

Ennek a növekedésnek az egyik pillére az autóipari szoftverek piaca lesz. A szoftveralapú járművek felé mutató tendencia miatt ez a piac 2030-ra várhatóan jelentősen meghaladja majd a 200 milliárd eurót. Ez háromszor annyi, mint 2020-ban volt. A Bosch ezen a piacon kétszámjegyű növekedést ért el. A szoftveralapú járműveknek két komoly előnyük is van. Az egyik a fejlesztés gyorsasága: ahelyett, hogy éveket venne igénybe, a jövőben napok kérdése lesz az új funkciók bevezetése a már meglévő rendszerekben. A másik előny pedig a szoftver- és hardverfejlesztés szétválasztása, ami azt jelenti, hogy a szoftverfrissítéseknek köszönhetően hosszabb ideig megőrizhetjük az autók újszerű jellegét.

„A járművezetők a világon mindenhol zökkenőmentesen szeretnék integrálni járműveiket a digitális világba. Mindannyian hozzászoktunk az okostelefonjaink állandó frissítéseihez és új funkcióihoz, most ugyanezt alkalmazzuk az autókra is.” – magyarázta Dr. Markus Heyn. A Bosch 2025-től számít a szoftveralapú járművek széles körben történő bevezetésére.

Részletes eredmények

A Bosch Csoport a világjárvány utóhatásai ellenére is 3,5 százalékkal tudta növelni árbevételét 2023 első negyedévében. Különösen kedvező, kétszámjegyű, 18,1 százalékos növekedést produkált Észak-Amerika, de Európában is jelentős, 7,7 százalékos bővülést ért el a vállalat. 2023-ban a Bosch várakozásai szerint mindössze 1,7 százalékkal nő a világgazdaság teljesítménye, azaz jelentős mértékben lassul az előző évhez viszonyítva. A szerény gazdasági kilátások ellenére a Bosch 6 és 9 százalék közötti árbevétel-növekedést céloz 2023-ra, 5 százalék körüli üzemi eredmény mellett.

„A tervünk, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk a hosszú távú, legalább 7 százalékos üzemi eredmény célunkhoz” – tette hozzá Forschner.

A vállalat legnagyobb üzleti szektora, a mobilitási megoldások jelentősen, 16 százalékkal – árfolyamhatások nélkül 12,1 százalékkal – 52,6 milliárd euróra növelte árbevételét. Az árbevétel-arányos üzleti eredmény a vártnál jobban alakult, 0,7 százalékról 3,4 százalékra emelkedett. Az ipari technika üzleti szektor a gépek erőteljes piacának előnyeit élvezhette, árbevétele 13,9 százalékkal – az árfolyamhatások nélkül 11 százalékkal – 6,9 milliárd euróra, míg az árbevétel-arányos üzleti eredmény 9,8 százalékra nőtt. A fogyasztási cikkek üzleti szektor esetében érezhető volt a háztartási gépek és az elektromos kéziszerszámok iránti kereslet intenzív visszaesése, árbevétele azonban ennek ellenére is 1,5 százalékkal – árfolyamhatások nélkül 1,6 százalékkal – 21,3 milliárd euróra nőtt. Mindezek mellett az oroszországi üzlet fokozatos megszüntetése is negatívan érintette a bevételt. Az árbevétel-arányos üzleti eredmény az előző évi 10,2 százalék után 4,5 százalék lett. Az energia- és épülettechnika üzleti szektor 2022-ben jelentősen, 17,4 százalékkal – árfolyamhatások nélkül 15,9 százalékkal – 7 milliárd euróra növelte árbevételét, amiben nagy szerepe volt a környezetbarát fűtéstechnika iránti keresletnek. Az árbevétel-arányos üzleti eredmény a 2021-es 5,1 százalék után 2022-ben 6 százalék lett.

2022. december 31-én a Bosch Csoport világszerte 421.338 főt foglalkoztatott, 18.724 munkatárssal többet, mint az előző évben. A létszám minden régióban nőtt, a legnagyobb mértékben Amerikában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A kutatás-fejlesztés területén dolgozó munkatársak száma 9422 fővel 85.543-ra emelkedett, közülük mintegy 44 ezren a szoftverfejlesztés területén dolgoznak.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink