Beszállítók Új csarnok az autóüveggyárban

Új csarnok az autóüveggyárban

Gulyás Géza | 2014.04.19 08:00

Új csarnok az autóüveggyárban

A japán tulajdonú tatabányai autóüveggyárban tavasszal befejeződött egy 3,5 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházás.

Hirdetés

Papp Zoltán gyárigazgatótól, az AGC Glass Hungary Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy az 55 ezer négyzetméteres csarnok mellé építették az újat, amely 8300 négyzetméteres. Itt valósul meg az úgynevezett AVO tevékenység, ami azt jelenti, hogy a cég által legyártott autóüvegekre különböző alkatrészeket szerelnek, ragasztanak, forrasztanak. Az 55 ezer négyzetméteres nagycsarnokban kapacitásfejlesztés történt. Ennek köszönhetően elindult a 8 másodperces projekt: 8 másodpercként kerül le a gyártósorról egy-egy autóüveg, az eddigi 12 másodperc helyett. Az összesen 3,5 milliárdos beruházásból mintegy 932 millió volt az Európai Unió vissza nem térítendő támogatása.

Guy Lecocq, az AGC Glass Europe gyártási igazgatója egyebek között hangsúlyozta, hogy 2011-ben és 2013-ban is a legjobbnak választották a tíz európai gyár közül a tatabányait. A további fejlődéshez is minden feltétel adott. Hozzátette, örülnek neki, hogy a helyi hatóságokkal illetve a megyeszékhely és Környe önkormányzatával immár tíz éve zökkenőmentes, kiváló az együttműködés.

Az AGC Glass Hungary Kft. autóipari beszállítóként személygépkocsikhoz gyárt oldal- és hátsóüveget valamint napfénytetőt a világ legnagyobb autógyárai számára. Az alábbi márkáknak szállítanak üveget: Fiat, Renault, Toyota, Peugeot, Citroen, Honda, Skoda, Mitsubishi, Mercedes-Benz, Nissan, Volkswagen, Suzuki, Opel, Ford, Iveco, BMW, Audi, Volvo, Kia, Porsche, Hyundai. Termékeik 93 százalékát exportálják, a többi a győri Audihoz, a kecskeméti Mercedeshez és az esztergomi Suzukihoz kerül.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere a csarnokavató ünnepségen egyebek között kiemelte, hogy 2004-ben ez volt az első beruházás a Tatabánya-Környe Ipari Park környei részén. Szükség volt a gépek mellett dolgozók és a menedzsment összehangolt munkájára, hogy elérjék a maximális kapacitást. Annak idején az önkormányzat megígérte, hogy meg lehet bízni az itteni munkásokban és mérnökökben, emlékeztetett a polgármester. Hozzátette: az ígéretet betartották.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár elmondta, hogy az egész magyar gazdaság köszönettel tartozik a bővítésért a japán vállalatnak. Az európai autógyártás egyik fellegvára hazánk, hiszen 712 autóipari cég 115 ezer embernek ad munkát, összesen 18 milliárd euró értékű a termelésük. Az új adórendszer segíti azokat, akik többet akarnak dolgozni, ahogyan a felsőoktatás átalakítása és a duális szakképzés megerősítése is. Az utóbbinál jó hír, hogy a következő hét év során 50 milliárd forint jut arra, hogy 7000 új tanműhelyt alakítsanak ki.

Papp Zoltán

Mindenki hangsúlyozta, hogy a dolgozók szakértő, hatékony munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az AGC európai központja Tatabányát választotta a fejlesztés helyszínéül.


Az ünnepség végén a nemzeti színű szalagot Guy Lecocq és Szijjártó Péter vágta át – Czunyiné dr. Bertalan Judit megyei kormánymegbízott, Bencsik János országgyűlési képviselő, Schmidt Csaba tatabányai és Beke László környei polgármester, valamint Harmath Zoltán, a kivitelezést végző TransportBeton Kft. ügyvezető igazgatója jelenlétében.

A tavalyi év elején 630-an dolgoztak a tatabányai autóüveggyárban. Jelenleg ez a szám már százzal több, az év végére pedig 780 lesz. A cégcsoporton belül Európában a létszámot tekintve a tatabányai a harmadik legnagyobb. Az itt gyártott autóüvegek száma 2011-ben 13 millió volt, a tavalyi évben már 14,7 millió. Innen kerül ki az európai piacra gyártott edzett autóüveg 60-70 százaléka. Húsz nagy autógyár számára szállítanak oldalsó- és hátsóüveget, köztük a Mercedes 26 féle modelljéhez, egy 2010-ben kötött és 2021-ig tartó szerződés alapján. Az idei évben összesen 35 új termék bevezetését tervezik, ugyanakkor meghaladja a százat azoknak a száma, amelyek fejlesztés alatt állnak.

Kiemelt Partnereink