Beszállítók Tüntetnek a Boschnál is a leépítések ellen

Tüntetnek a Boschnál is a leépítések ellen

autopro.hu/G.C. | 2020.07.17 17:17

Tüntetnek a Boschnál is a leépítések ellen

Fotó: Bosch Pressroom

A Boschnak általában nincsen átfogó központi megtakarítási programja, inkább külön tárgyal az egyes telephelyek jövőjéről. Noha még mindig nem tisztázott teljes mértékig, ugyanúgy, mint az ipar más vállalatainál, itt is állások ezrei vannak veszélyben a koronavírus és a közelgő átalakítások miatt. Ez ellen közel 3000 foglalkoztatott demonstrált Stuttgart-Feuerbachban.

Hirdetés

„A vállalat jelenleg csak a költség- és létszámcsökkentő intézkedésekről beszél. Ennek eredményeként a munkaerő nagy része aggódik az állását és a jövedelmét illetően. Követeljük, hogy az üzemi tanács újratárgyalja a befektetéseket és a jövőbeli kilátásokat” – mondta Axel Petruzelli, a Feuerbach üzemi tanácsának elnökhelyettese.

Feuerbachban gyártják elsősorban a belső égésű motor alkatrészeit, mint például a dízel befecskendező szivattyú. A vállalat már tavaly bejelentette 1600 állás megszüntetését Feuerbachban és Schwieberdingenben. További 850 munkahely felfüggesztését tervezi a kormányberendezések területén, Schwäbisch Gmündben. Magától értetődő, hogy nehéz dolga van a vállalatnak, hogy önként jelentkezőket találjon a végkielégítésprogramba.

Frank Sell, a mobilitási osztály üzemi tanácsának a vezetője egy alternatívát kínál. „Egy négynapos hét lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy jobban összehangolják a magánéletüket a munkával. Egyidejűleg a személyi költségek is csökkennek” – mondta. Az üzem miatti elbocsátások nem fogadhatók el. „Az átalakulás terhe nem lehet csak a munkavállalók vállán” – számolt be az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink