Beszállítók Tóth Balázs: A Fémalknál azt kapják a mérnökeink, amit ígértünk

Tóth Balázs: A Fémalknál azt kapják a mérnökeink, amit ígértünk

Pardavi Mariann | 2017.12.08 06:33

Tóth Balázs: A Fémalknál azt kapják a mérnökeink, amit ígértünk

Mérnököt találni nehéz, képességeknek megfelelő, érdekes mérnöki munkát találni szintúgy. A FémAlk Fémöntészeti és Alkatrészgyártó Zrt. HR, kommunikációs és munkavédelmi vezetője jól ismeri az Y generáció igényeit, ez látszik abból is, hogy aki ehhez a vállalathoz szerződik, nemigen csábul el máshoz.

Hirdetés

– Milyen elvárásokat támasztanak egy pályakezdő mérnökkel szemben? Az állás megpályázásánál milyen típusú végzettség számít: az MSc vagy a szakterülethez kötődő, vállalat által folytatott képzések?
– Idegen nyelvet beszélő, jó problémamegoldási képességgel rendelkező, önállóan dolgozni tudó mérnököket keresünk, elsősorban gépészmérnök végzettség a preferált. Mind az MSC képzés, mind a szakterülethez kötődő képzéseket hasznosnak gondolom, bár öntészeti jellegű képzésekből nagyon kevés van Magyarországon. Az MSC hosszútávú befektetés, hiánya viszont előbb-utóbb kiütközik a karrier során, így ezt gondoljuk fontosabbnak a tapasztalatszerzésnél a kezdeteknél. Azt tanácsolom, a hallgatók a tanulmányokra helyezzük a fókuszt elsősorban, mert az MSc-t szinte lehetetlen elvégezni munka mellett.

– Hogyan támogatja a vállalat a mesterképzést, a PhD tanulmányokat?
– Időben és anyagiakban is támogatjuk a hallgatóinkat tanulmányaink folytatásához, amennyiben azok kapcsolódnak a saját szakterületeinkhez.

A vállalat fő profilja a nyomásos alumíniumöntészet, amely mellett számos további feladat- és munkafázis (termék- és szerszámtervezés, modellezés, szerszámgyártás, az öntvények megmunkálása, felületkezelése és szerelése) elvégzésére is vállalkozik. A cég szinte kizárólag exportra termel. Leginkább német, svéd és osztrák, de akár brazil autóipari beszállítókat lát el öntvényekkel.

– Említette az idegen nyelvet. Az angolon kívül mely nyelvet, nyelveket érdemes tanulni azoknak, akik az autóiparban szeretnének elhelyezkedni? Egy állásinterjú során a nyelvi tudás felmérésénél mit figyelnek inkább meg? A magabiztosságot, a nyelvi helyességet, vagy a kifejezőkészséget?
– Autóipari cég révén mindenképpen a német nyelvet ajánlom. A három közül a kifejezőkészséget tartom a legfontosabbnak, ugyanis fontos, hogy egy partneri megbeszélésen/telefonkonferencián, mely idegen nyelven történik, ne értsük félre egymást, mert abból komoly problémák adódhatnak.

– Egy frissdiplomás mennyire tud érvényesülni a Fémalknál? Hogyan tud könnyen beilleszkedni a munkahelyére egy Y generációs?
– Nagy súlyt fektetünk az új kollégák integrációjára és erre egy pályakezdőnél még inkább odafigyelünk. Erre a generációra jellemző, hogy teljes munkaidejében hasznosnak szeretnék érezni magukat, emellett elvárják, hogy kihívást jelentsen a munkájuk, illetve igénylik a szabad kezet. Ez láthatóan motiválja őket. Mérnökeink körében nem jellemző az elvándorlás a kihívást jelentő, izgalmas, innovatív feladatkörüknek és a színvonalas, kétirányban is informatív kiválasztási folyamatunknak köszönhetően: azt kapják a pozíciótól, amit előre megbeszéltünk.

– Hogyan zajlik a kiválasztási folyamat a vállalatnál? Melyek a legfontosabb tényezők egy toborzási és kiválasztási folyamat kapcsán?
– Többnyire kétkörös, de ritka esetekben előfordulhat háromkörös interjú is. Az első találkozó alkalmával keressük a kapcsolódási pontokat, illetve azt is figyelembe vesszük, hogy a jelölt mennyire illik a területre mind személyiség tekintetében, mind a feladatmegosztást tekintve. A Fémalk Zrt. alaptevékenysége nyomásos aluminíum öntvények előállítása, de vállalatunknál saját K+F osztályon túl, célgépfejlesztés, szerszámtervezés és -gyártás is működik. Fontos tényezőnek véljük – legyen szó bármilyen pozíció betöltéséről – bemutatni, hogy hogyan is néz ki a gyakorlatban az öntés, tervezés, megmunkálás és így tovább, hogy még teljesebb képet kapjanak jelöltjeink a betölteni kívánt pozícióról és persze a Vállalatunkról. A második kör alkalmával minden esetben szakmai szemmel gyakorlati feladatokon keresztül teszteljük jelöltjeinket, és átbeszéljük az esetleges kérdéseket is. Az elkötelezettség, motiváltság, szakmai rátermettség, fejlődni akarás, öntudatosság mind-mind fontos szempont a kiválasztásnál.

A Fémalk dunavarsányi üzeme

– Többszörös túljelentkezés esetén milyen szempontokat vesznek figyelembe a szakmai képzettségen túl?
– Túljelentkezés valóban sok esetben előfordul. Ha több, szakmailag ugyanolyan szintű pályázónk is van, akkor egyértelműen a személyiség, csapatba illeszthetőség, ha úgy tetszik, a szimpátia alapján döntünk.

– Sokan tartanak attól, hogy rossz választ adnak az állásinterjún a bérigénnyel kapcsolatos kérdésre. Mit gondol, egy esetleges rossz válasz elvághatja az utat a kiválasztott állás előtt?
– A bérigénnyel kapcsolatos kérdésnél szinte kivétel nélkül mindenki zavarban van. Pedig rossz válasz nem létezik. Minden esetben elhangzik, hogy a végleges ajánlatunkat legfeljebb csak részben befolyásolja a válasz, csak szeretnénk tudni, hogy mennyire egyezik az elképzelés a miénkkel. Természetesen, ha túlságosan eltérő, és az igénye nem alkuképes, nem tudunk tovább menni. Büszkén elmondhatom, hogy Magyarországon a top 10-ben vagyunk a béren kívüli juttatások tekintetében, mindent igényt kielégítő cafetéria csomagon túl, az egészségmegőrzésre kiemelt figyelmet fordítunk, továbbá egyéb szociális lehetőségekkel és programokkal motiváljuk kollégáinkat, mint például céges üdülő igénybevétele, céges rendezvények, családi napok, sportolási és közösségi kirándulási lehetőségek.

– HR-szakemberként hogy látja, milyen felületeken érdemes megjelennie a hallgatóknak?
– A világ legnagyobb üzleti közösségi oldalain történő regisztráció manapság szinte kötelező. Jó, ha követik a cég tevékenységét is és az álláskereső portálok adatbázisába történő regisztrációja is hasznos lehet, továbbá az állásbörzéken való részvétel.

Kiemelt Partnereink