Beszállítók Rekord és innováció a tatabányai autóüveggyárban

Rekord és innováció a tatabányai autóüveggyárban

Gulyás Géza | 2015.12.18 12:26

Rekord és innováció a tatabányai autóüveggyárban

Hagyomány, hogy év végén az AGC Glass Europe vezetői a hazai autóüveggyárban értékelik a cégcsoport, valamint a helyi gyár munkáját, szólnak a tervekről is.

Hirdetés

Az idén Papp Zoltán gyárigazgató, majd Jean-Marc Meunier, a japán tulajdunú cégcsoport európai autóipari divíziójának elnök-vezérigazgatója köszöntötte a dolgozókat és a menedzsmentet. Meunier úr egyebek között elmondta, hogy nehéz év volt az idei, nagy a harc a konkurenciával az új üzletek megszerzéséért, valamint a meglévő partnerek megtartásáért. Egyre nagyobbak a megrendelők elvárásai: a gyorsaság és pontosság mellé gyakran újabb és újabb modellek bevezetését várják el.

Minden előadó kiemelte, hogy a legfontosabb a biztonság. Ebben a legjobbak között van a tatabányai gyár, hiszen 2015-ben sem volt munkanapkieséssel járó baleset. Hogy ez így is maradjon, mind a tíz európai AGC-gyárban továbbra is figyelni kell a megelőző kozkázatcsökkentésre illetve a Veszély Önfelismerés Program végrehajtására. „Sokat küzdöttünk az idén, de a kitartás és a jó csapatmunka következtében megmaradtak a vevőink és a munkahelyek. A továbblépéshez vissza kell térnünk az alapokhoz, csak így maradhatunk az autóüveggyártásban Európa élmezőnyében” – mondta összegzésében.

A Volkswagen A level minősítést megszerző csapat

Platon Chebotaev kereskedelmi igazgató elmondta, egyértelműen a komplex üzletek elnyerése a cél. Ennek érdekében erősíteni kell az ügyfélkapcsolatokért felelős csapatot illetve több támogatást, segítséget kell adni a vevőknek. Mindez akkor lehetséges, ha a gyárakból hibátlan termékek kerülnek a megrendelőhöz.

Elsőre jót! A szlogen fontosságát Emanuelle Grandin minőségügyi igazgató emelte ki. A hibás termékek sajnálatos „eredménye” ugyanis sok többletköltség, és bizalomvesztéssel járó vevői reklamáció. Ezért mindenhol nullára kell csökkenteni a biztonsági és törvényekbe ütköző hibákat, valamint a funkcionális hibákat is teljesen el kell kerülni.

– Európai átlagban a terveknek megfelelőek a költségek, Magyarország ebben az élen jár – hangsúlyozta Guy Lecocq termelési igazgató. Hozzátette, hogy oldalüveggyártásban szintén a tatabányai gyár mutatói a legjobbak. A versenyképességet mindenképpen meg kell őrizni, ehhez egy fontos elem lesz az ólommentes forrasztás bevezetése.

– Még a 99 százalékos pontosság sem elég a kiszállítás során – emelte ki Pierre Yves Bemelmans logisztikai igazgató. Hozzátette, egyre több a sürgős szállítás, emiatt kritikus helyzetek is adódtak. Hozzátette, Tatabányán kiválóak az eredmények a raktározásban is, folyamatos a fejlődés.

Papp Zoltán gyárigazgató kollégái, a helyi menedzsment tagjai is értékelték az idei évet. Nagy tapsot kapott az a színpadra kiszólított csapat, amelynek köszönhetően tavasszal a tatabányai gyár megkapta a Volkswagen A level minősítését. Papp Zoltán kiemelte, hogy az idén rekord mennyiségű oldalüveg készült Tatabányán, a komplex hátsóüveggyártás is dinamikusan fejlődik. A termelékenység mellé a magas minőségnek, a minimális vagy nulla hibaszázaléknak is társulnia kell, ennek szellemében működik a Gyártási Kiválóság Program – a legfontosabb a vevő elégedettsége.

Jutalmat kapott 37 munkavállaló, ők a kezdetektől, tehát immár tíz éve itt dolgoznak. Megtudtuk, hogy a tömeggyártás 2006 tavaszán kezdődött, így ennek a jubileuma jövőre lesz, amikor várhatóan több mint százan kapnak elismerést évtizedes munkájukért.

Gíber Mihály

Még egy lényeges szempont ahhoz, hogy mi mindenen múlik a mindennapos kiváló munkavégzés. Gíber Mihály HR-igazgató elmondta, hogy a dolgozók száma Tatabányán már közelít a kilencszázhoz. Nagyon lényeges, hogy igazi, összetartó csapatként dolgozzanak nap mint nap. Ehhez hozzájárulnak a különféle tréningek, amelyekből 2016-ban még több lesz. Egymás jobb megismerése szempontjából fontosak a családi napok is, ezeket kétévente szervezik meg, jövőre lesz a soron következő. Jean-Marc Meunier elnök-vezérigazgató is kiemelte a HR terület fontosságát. A jó közérzet elengedhetetlen a jó munkához, ezért egyre nagyobb szerepet kapnak a jövőben az Autonóm Termelési Csoportok, ahol számítanak és alapoznak a dolgozók ötleteire, kreativitására.

Kétmilliárdos zöldmezős beruházás

Az AGC Glass Hungary Kft. gyárában tartott bejelentették, hogy megállapodás született egy 6000 négyzetméteres raktárcsarnok építéséről a házigazdák és a velük nyolc éve kapcsolatban álló Trans-Sped cégcsoport között. - Eddig az AGC csehországi gyárából érkezett a síküveg Tatabányára, most egy hatékonyabb megoldás mellett döntöttünk - tudtuk meg Hazula Zoltántól, az ellátási lánc igazgatójától. - A mostani hatnapos raktározás és szállítás egy, maximum három napra rövidül, így nagyon sok pénzt, időt takaríthatunk meg. A Trans-Sped 2008 óta teljesíti a személygépkocsik oldalsó és hátsó üvegeinek tárolására szóló megbízást az AGC-nek. Erős István, a Trans-Sped operatív ügyvezető igazgatója elmondta, hogy folyamatosa fejlődik a cégük, raktáraik összterülete eléri az országban a 170 000 négyzetméter. Bátky Sándor ügyvezető hozzátette, hogy a leendő csarnok mellé fedett beálló is készül, valamint szociális blokk. A beruházás és az üzemeltetés összesen 2 milliárd forintos. Hosszú távon 24 000 négyzetméteres raktár kialakításán gondolkodnak. Jelenleg a tervek szerint biztos a munkalehetőség 11 raktári dolgozó és 4 tehergépjármű-vezető számára. Papp Zoltántól, az AGC Glass Hungary gyárigazgatójától megtudtuk, hogy a cég már több mint fél éve dolgozik azon, hogy a raktárat áthelyezzék Csehországból hazánkba. Így néhány száz méteres távolságból megvalósítható lesz az úgynevezett Just in Time folyamat.

Kiemelt Partnereink