Beszállítók Őszi Csilla: az Audi Q5-be kerülnek az új egri üzemben készült sebességváltók

Őszi Csilla: az Audi Q5-be kerülnek az új egri üzemben készült sebességváltók

Szabó Fanni | 2018.04.19 14:32

Őszi Csilla: az Audi Q5-be kerülnek az új egri üzemben készült sebességváltók

Néhány hónap és elkészül a ZF Hungária Zrt. új egri üzeme, mellyel több mint 700 új munkahelyet teremt a vállalat. Őszi Csilla ügyvezető igazgatóval beszélgettünk a termelés indulásáról.

Hirdetés

Tavaly nyáron tették le a ZF Hungária új sebességváltó üzemének alapkövét Egerben. Mikorra tervezik az átadást és mikor indulhat meg a termelés?
Szerencsére már konkrét tervekről számolhatok be. A vevői audit május végén várható, ezért már készülünk az előszériákkal. A tényleges szériagyártást pedig októberben indítjuk. A 40 ezer négyzetméter alapterületű új csarnok építése már a befejező fázisban van, hamarosan át fogjuk venni a generálkivitelezőtől.

Markus Schleier és Őszi Csilla, a ZF Hungária Kft. ügyvezető igazgatói az alapkővel

Mi fog készülni az új üzemben és vannak-e már érdeklődők a termék iránt?
Nyolcfokozatú automata sebességváltók gyártásának telephelye lesz az új üzem és elmondhatom, hogy az első vevőnk az Audi. A Q5-be szállítjuk majd ezeket a termékeket.

Milyen gépeket, berendezések szereztek be?
Elsősorban szerelés lesz, így szerelősorokat, próbapadokat telepítettünk. Alkatrészgyártást az automata sebességváltókhoz első körben még nem tervezünk.

Hogyan jelenik meg az Ipar 4.0 és a digitalizáció az új üzemben?
Korszerű informatikai rendszerünk van és a szerelősorok is természetesen automatizáltak lesznek, minden adatot azonnal le tudunk kérni.

A ZF Hungária beruházása a régió talán legnagyobb volumenű és legtöbb munkahelyet teremtő projektje. Hány emberre lesz szükség az üzemben?
Körülbelül 770 munkahelyet teremtünk a fejlesztéssel, a fizikai és a szellemi állományt is beleértve. Jelentős a mérnökállomány: technológiai, minőségirányítási, logisztikai és karbantartási területre is keresünk mérnököket. A 770 főnek nagyobb arányát azonban a fizikai dolgozók, szerelősori operátorok adják majd.

Megkezdődött a toborzás és a már meglévő kollégák átképzése?
A felvétel tavaly szeptemberben indult, elsőkörben a vezetői pozíciókra koncentráltunk, elkezdtük felvenni a mérnököket, a fizikai területen pedig a szerelősori vezetőket. Néhány kulcsmunkatársunkat pedig már a tavalyi évben elküldtünk a saarbrückeni gyárba betanulni. Ezek a képzések hamarosan befejeződnek, ők fogják betanítani itthon a munkatársakat. Eddig körülbelül 200 főt vettünk fel és továbbra is folyamatos a létszámbővítés, most következnek a fizikai dolgozók.

Van elegendő szakember? Milyenek a munkaerőpiaci viszonyok a környéken?
Pozitívak a tapasztalataink, szerencsére számos pozíciót sikerült már betöltenünk és sok jelentkező van. Nem csak versenyképes fizetéssel, juttatásokkal törekszünk arra, hogy vonzó munkáltató legyünk, hanem a munkakörnyezettel és a vállalati kultúrával is. Nem bízzuk a véletlenre, a munkaügyi központtal közösen, átképző programokat is indítottunk, melyek regisztrált munkanélkülieknek szólnak. A más szakmával rendelkezőket három hónapos átképzésben gyártósori szerelővé vagy minőségellenőrré képezzük át, de indítunk targoncavezetői képzéseket is. Év végéig 220 főt szeretnénk bevonni a képzésbe.

Oktatási intézményekkel is kapcsolatban van a vállalat?
Természetesen, három egyetemmel van duális együttműködési szerződésünk. Felkészültünk arra, hogy a jövőben is szükség lesz szakemberekre, ezért az üzem területén lévő tanműhelyünket is bővítjük. Szerelősori operátori képzéssel indítunk, idén szeptemberben már szeretnénk az első diákokat beiskolázni. Tavaly decemberben pedig arról is döntés született, hogy bővítjük az informatikai szolgáltató központunkat a ZF csoport részére, így SAP alkalmazásfejlesztésre további körülbelül száz informatikusra is szükség lesz. Az egri Eszterházy Károly Egyetem informatikai tanszékével együttműködési szerződést kötöttünk az SAP oktatás beindítására, így onnan is lesznek duális hallgatóink.

Kiemelt Partnereink