Beszállítók Orbán Viktor: jó ütemben halad hazánk újraiparosítása (videó)

Orbán Viktor: jó ütemben halad hazánk újraiparosítása (videó)

MTI | 2013.10.15 13:49

Orbán Viktor: jó ütemben halad hazánk újraiparosítása (videó)

A miniszterelnök a Mol vezérigazgatójával együtt helyezte el a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) 35 milliárd forintból felépülő butadién üzemének alapkövét október 15-én Tiszaújvárosban. Gumiabroncsok alapanyaga készül majd itt.

Hirdetés

A Mol csoporthoz tartozó TVK leendő butadién-kinyerő üzemében olyan műgumi alapanyagot állítanak majd elő, ami elsősorban autóabroncsok gyártásához használható fel. Az új gyár a tervek szerint 2015-ben kezdi meg termelését.

A 130 ezer tonna éves kapacitású gyár üzembe helyezése 8-15 milliárd forinttal növelheti a tiszaújvárosi vegyipari vállalat eredményét. Korábban Pozsony is a beruházás lehetséges helyszíneként szerepelt.

A TVK eddig feldolgozatlan formában adta el a terméket, amely a műgumi-gyártás egyik kiemelt alapanyaga, s amely eddig hiányzott a vegyigyár termékpalettájáról.

A miniszterelnök beszéde az ünnepségen

A kormányfő a rendezvényen úgy fogalmazott: a Mol az erős nemzeti ipar zászlóshajója. – Büszkék vagyunk rá, megbecsüljük, és ha kell, meg is védjük – mondta Orbán Viktor. Emlékeztetett arra, hogy a Mol legnagyobb részvényese a magyar állam, a cég szerinte jó kezekben van.

A magyar nemzeti tőke folyamatos megerősítéséről szólva a miniszterelnök azt mondta: fontos, hogy az országnak közép-európai szinten is számottevő nagy nemzetközi cégei is legyenek. Az olajtársaság a rendszerváltás után is a "víz színén maradt", miközben számos nagy cég szűnt meg, tűnt el.

– A 2010-et követő gazdaságstratégia egyik fontos célja az volt, hogy a külföldi működőtőkével megvalósuló beruházások ne szigetszerűen, hanem a nemzetgazdaságba beágyazódva és ipari kapcsolatokat kiépítve jöjjenek létre, ehhez pedig arra van szükség, hogy elősegítsük a hazai vállalkozások bekapcsolódását a beszállítói láncba - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is szólt: a kormány célja, hogy Magyarországon minél több olyan beruházás jöjjön létre, amely magasan kvalifikált szakembereknek ad munkát.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, Christof von Branconi, a beruházás kivitelezőjének képviselője és Orbán Viktor kormányfő a jelképes alapkőletételen (Forrás: kormany.hu Fotó: Árvai Károly)

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója arról szólt, hogy ennek a beruházásnak egyszerre van nemzetgazdasági jelentősége, és kulcsszerepet játszik a Mol-csoport - amelynek a TVK is a tagja - versenyképességének megőrzésében.

– A társaság célja, hogy az innovációknak és a beruházásoknak köszönhetően folyamatosan bővíteni tudják termékpalettájukat és működésüket Magyarországon - tette hozzá a cégcsoport vezetője, megjegyezve, hogy a Mol három év alatt 300 milliárd forintot fordít magyarországi beruházásaira.

Kiemelt Partnereink