Beszállítók Norvégiában is beszállító lesz lítium-ionos akkukhoz a Glencore

Norvégiában is beszállító lesz lítium-ionos akkukhoz a Glencore

autopro.hu/P.B. | 2021.01.08 15:22

Norvégiában is beszállító lesz lítium-ionos akkukhoz a Glencore

Fotó: Pixabay

A Glencore a FREYR beszállítója lesz, ehhez alá is írt egy memorandumot, melyben vállalja, hogy a lítiumot, és az egyéb, akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagot átlátható, tisztességes és környezetbarát módon bányássza.

Hirdetés

A megállapodás egyelőre feltételes módban ír a beszállítói feladatokról, ugyanis a gyár, ahol az akkumulátorokat előállítják és összeszerelik, még építés alatt áll Norvégiában, Mo i Rana városában. A memorandum szerint a két cég csatlakozni fog kutatás-fejlesztési projektekhez annak érdekében, hogy minél jobb alapanyagokból készülhessenek az akkumulátorok.

A megállapodás értelmében a vállalatok folyamatosan egyeztetnek majd arról, hogy minél inkább környezetbarát módon működjenek.

Zöld jövő az akkumulátorok segítségével

Az elektromobilitással kapcsolatos környezetvédelmi kritikák egyik fő eleme, hogy az akkuk előállítása (illetve elhasználódásuk után a tárolása) nem zöld módon történik, így nem is beszélhetünk karbonsemlegességről az elektromos járművek esetében.

Tom Jensen, a FREYR vezérigazgatója kiemelte, hogy a Glencore piacvezető a nyersanyagok előállításában, de ugyanazt gondolja a két cég a bányászat jövőjéről: annak zöldnek, átláthatónak és tisztának kell lennie.

Élen jár Norvégia

Norvégiában a legnagyobb a piaci részesedése az elektromos (és az alternatív) hajtású járműveknek, így természetes, hogy az országban egyre nagyobb piaca van a lítium-ionos akkumulátoroknak is. A FREYR célja, hogy évi 40 gigawattórányi akkumulátorcellát állítson elő 2025-től – írja a Manufacturing Global.

Anna Krutikov, a Glencore fenntartható fejlődésért felelős részlegének vezetője kiemelte, hogy izgatottan várják a közös munkát a FREYR-rel, hiszen mindketten elkötelezettek a Párizsi Egyezmény mellett, így céljuk, hogy 2050-re nullára csökkentsék a károsanyag-kibocsátásukat.

Kiemelt Partnereink