Beszállítók Nagy összegből bővül a szombathelyi TDK

Nagy összegből bővül a szombathelyi TDK

autopro.hu | 2022.03.28 16:19

Nagy összegből bővül a szombathelyi TDK

Fotó: TDK Hungary Components

A TDK Hungary Components Kft. három évtizedes szombathelyi történetének eddigi legnagyobb beruházásával kapcsolatos terveit jelentette be. A sajtótájékoztató során a kormány képviselőivel közösen ismertetett tervek szerint az elektronikai alkatrészeket gyártó vállalat új szenzorgyártó üzletággal bővül Vas megyében. A 2023 és 2026 között tervezett beruházás mintegy 26 milliárd forintból valósul meg, amelyhez 6,6 milliárd forintos, egyszeri, vissza nem térítendő állami támogatás járm.

Hirdetés

A közel 26 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a tervek szerint a vállalat jelenlegi mintegy 2200 fős saját állományú munkavállalói létszáma 250 fővel bővül Szombathelyen, az új gyártási tevékenységhez szükséges gépsorok beszerzése és a megfelelő infrastrukturális háttér kiépítése mellett.

A beruházással elsősorban az elektromos autók iparágában alkalmazott szenzorok gyártására hoz létre új gyártókapacitásokat a vállalat, megteremtve egy harmadik üzletág jövőbeni működésének alapjait Szombathelyen. A fejlesztés olyan, a szombathelyi telephely számára új autóipari alkatrészek gyártását célozza, amelyek hőmérsékletérzékelési funkciót látnak el olyan alkalmazási területeken, mint az akkumulátor cellái és hűtőfolyadéka, a légkondicionáló rendszerek vezérlésének szabályozása, valamint a motor- és a sebességváltó-olajok környezete. Az autóipari felhasználások mellett az új termékek olyan háztartási alkalmazásokba is beépülnek, mint a mosó- és szárítógépben, mosogatógépben, hűtőszekrényekben és fagyasztókban, illetve a fűtési, szellőzési és légkondicionáló rendszerekben használt hőmérséklet érzékelők.

Előremutató termékek

A termékcsoport a TDK konszernen belül jelenleg az Európai Unióban nem rendelkezik gyártó telephellyel, valamint az indonéziai telephely a közeljövőben eléri jelenlegi kapacitásának határait. Az elektromos autók piacának erőteljes növekedésével a vállalatcsoport jelentős igénynövekedést tervez a szenzorok üzletágában. A világjárvány során szerzett tapasztalatok alapján az Európiai Unión belüli új telephely létrehozása mellett szól a szállítói lánc kockázatainak csökkentése is, valamint hosszabb távon a TDK konszern az EU piacán belül is jelentős vevői igényekkel számol, amelyek kielégítése hatékonyabban biztosítható az EU-n belüli gyártókapacitások létrehozásával.

A projekt sikeres megvalósítása esetén, tekintettel a már meglévő két üzletág kapacitásának bővítésére is, a jelenlegi 250 millió eurós árbevétel előreláthatólag középtávon eléri a 350 millió eurós összeget.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink