Beszállítók Megéri német alkalmazottnak lenni: van, ahol 3,5 millió forintos bónuszt osztottak

Megéri német alkalmazottnak lenni: van, ahol 3,5 millió forintos bónuszt osztottak

autopro.hu/B.B. | 2018.03.19 08:30

Megéri német alkalmazottnak lenni: van, ahol 3,5 millió forintos bónuszt osztottak

Egy sikeres üzleti év elmaradhatatlan velejárói az alkalmazottak számára juttatott extra kifizetések. ZF, VW, Continental, Liqui Moly – összegyűjtöttük, melyik vállalat mennyi prémiumot fizetett dolgozóinak.

Hirdetés

Ha sikerekkel zárt üzleti év, akkor – jó esetben – prémium. Különösen igaz ez konjunktúra idején, így hát összegyűjtöttük néhány vállalatot, mely derekas extrakifizetéseket biztosít németországi dolgozói számára.

A Volkswagen márka 120 ezer németországi dolgozója 4100 eurós prémiumnak örülhet. Az 1,27 millió forintos, a tavalyi 2905 euróshoz képest jóval magasabb bónusz a vállalat 2017-es rekorderedményének köszönhető. Azt, hogy igencsak jól sikerül az üzleti év, persze már korábban is tudni lehetett, így az összeg egy részét az alkalmazottaknak már tavaly novemberben elutalták. A pluszt nem csak a wolfsburgi, a hannoveri, az emdeni, a salzgitteri, a braunschweigi és a kasseli üzemek dolgozói, hanem a VW pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó leányának alkalmazottai is megkapják.

A Continental idén világszerte összesen 170 millió eurót fordít a tavalyi eredmények honorálásaként folyósított extra fizetésekre. Németországban fejenként 1 150 eurónak, vagyis közel 360 ezer forintnak megfelelő plusznak örülhetnek a dolgozók. A tavalyihoz képest átlagosan 15 százalékkal magasabb prémiumok elosztása szinte minden más vállalathoz hasonlóan – országonként eltérő, a magyar dolgozók például 177 ezer forintban részesülnek.

A ZF németországi dolgozói idén 1480 eurót kapnak rendes fizetésükön felül. Az átszámítva közel 460 ezer forintnyi pluszjuttatásra 44 ezer alkalmazott jogosult, köztük a 2015-ben felvásárolt, 2017-re pedig a ZF struktúrájába teljes mértékben integrált TRW dolgozói is. A ZF-nél a bónusz értéke a szolgálati évek alapján számított további összeggel még tovább növekedhet.

A legvastagabban a Liqui Molynál fogott a ceruza: a kenőanyagspecialista első embere még februárban jelentette be, hogy minden alkalmazott bruttó 11 ezer eurós (3,4 millió forintos) plusz juttatásban részesül. Ezen felül a társadalmi felelősségvállalásáról és bőkezűségéről ismert Ernst Prost vezérigazgató jótékony célból alapítványoknak utalt át további négymillió eurót.

Kiemelt Partnereink