Beszállítók Már készülnek a prototípusok a Bosch új chipgyárában

Már készülnek a prototípusok a Bosch új chipgyárában

autopro.hu/V.M. | 2021.03.13 16:22

Már készülnek a prototípusok a Bosch új chipgyárában

Fotó: Bosch

Megkezdődött a chipprototípusok gyártása a Bosch még építés alatt álló, drezdai chipgyárában. Az elektronikai eszközök és a modern gépkocsik alapvető fontosságú részegységeinek teljes mértékben automatizált sorozatgyártása 2021 végén fog indulni.

Hirdetés

A Bosch már jelenleg is rendelkezik egy félvezetőgyárral a Stuttgarttól délre fekvő Reutlingenben. Az új, elsősorban autóipari igények kiszolgálására tervezett drezdai egység építésébe egymilliárd eurót fektet a német vállalat, továbbá a német szövetségi kormány pénzügyileg támogatja azt. A Bosch közleménye szerint a 2021 júniusában megnyitandó egység elkészültekor a világ egyik legmodernebb félvezetőgyára lesz.

Már zajlik a prototípusgyártás

Drezdában 2021 első hónapjában kezdődött meg a microchip prototípusok gyártása a chipek alapjául szolgáló kerek félvezető lapkák készítésével. A lapkákat használva olyan chipeket fognak készíteni, amik például elektromos konverterekbe, illetve elektromos járművekbe szerelhetőek be.

Félvezető lapka/szelet a drezdai üzemben

Félvezető lapka/szelet a drezdai üzemben | Fotó: Bosch

A félvezető szeletek hat hét alatt mintegy 250 gyártási folyamaton esnek át – melyeknek mindegyike teljesen automatizált. A folyamat során a mikrométer egy tört részének megfelelő méretű struktúrákat helyeznek el a lapkák felszínén. Márciusban a már elkészült lapkákból elkezdik az első integrált áramkörök készítését, ami nagyjából hétszáz további gyártási lépést és több mint tíz újabb hetet követel.

A drezdai üzemben háromszáz milliméter átmérőjű, hatvan mikron vastag – vagyis az emberi hajnál is vékonyabb – félvezető szeleteket használva fognak chipeket gyártani. Egy ilyen lapkára 31 ezer önálló chipet tudnak szerelni, ami sokkal jobb méretgazdaságosságot tesz lehetővé, mint a 150 és a kétszáz milliméteresek. Mindemellett a teljes mértékben automatizált termelés által további megtakarítások érhetőek el.

Az új termelőüzem építése még 2018-ban vette kezdetét egy 100 ezer négyzetméteres területen, 2019-re pedig elkészült az épület külső vázszerkezete, ami 72 ezer négyzetméternyi üzemterületet foglal magába. Az első automatizált próba gyártási ciklus 2020 novemberében futott le. A tervek szerint a gyárban hétszáz fő fog dolgozni a termelés felügyeletén és a gépek karbantartásán.

Fotó: Bosch

Most még nem meghatározó az új kapacitás

A csak néhány négyzetmilliméteres, de komplex áramköröket tartalmazó chipek az elektronikai eszközök és az autók elengedhetetlen elemei. Utóbbira a mostani globális chiphiány is rávilágított, ami több autógyártót is egyes üzemei termelésének átmeneti felfüggesztésére kényszerített.

A Bosch drezdai üzeme a későbbiekben segíthet a jelenlegihez hasonló félvezetőhiány megelőzésében, azonban a mostani kínálat oldali hiány csillapításához valószínűleg nem fog tudni hozzá járulni. Szakértők jellemzően az év közepére teszik a piaci helyzet stabilizálódását, az üzem azonban csak az év vége felé fogja megkezdeni a sorozatgyártást.

Kiemelt Partnereink