Beszállítók Levegő nélküli gumiabroncsát teszteli a Goodyear

Levegő nélküli gumiabroncsát teszteli a Goodyear

autopro.hu/D.Á. | 2021.11.15 08:22

Levegő nélküli gumiabroncsát teszteli a Goodyear

Fotó: Goodyear

Videó is készült a tesztről, ahol a Goodyear elektromos és önvezető autókhoz fejlesztett, levegő nélküli gumiabroncs-prototípusát nyúzza egy határon autózó Tesla Model 3. A teljes mértékben fenntartható anyagokból készülő, gondozásmentes gumikat 2030-ig tervezi piacra dobni a gyártó.

Hirdetés

A Goodyear a közleménye szerint elkötelezett a jövő autózása iránt, ezért fogott a levegő nélküli, fenntartható gumiabroncsok fejlesztésébe elektromos autókhoz. Miután az üreges szerkezetű gumikat már 160 kilométer/óra fölé is forgatták, most egy másfajta tesztre is kivitték a prototípusokat.

A kezelhetőség vizsgálata volt a cél a vállalat saját tesztpályáján, ahol független pilóták is vezették a levegő nélküli gumikkal ellátott Tesla Model 3-at, akik a Goodyear szerint 88 kilométer/órás sebességig tudtak jól manőverezni a bójákból felállított pályán. Az intenzív gyorsításokat és lassításokat is tartalmazó teszt végén jó visszajelzések születtek.

Jó kilátások minden téren

A gyártó komoly haladásról számolt be az autonóm személyszállító járműveken alkalmazott levegő nélküli gumiabroncsok terén is. Ezt az amerikai Jacksonville városának közlekedési vállalatával zajló sikeres tesztek bizonyítják.

Az Olli nevű autonóm személyszállító jármű, levegő nélküli abroncsokkal felszerelve.

Az Olli nevű autonóm személyszállító jármű, levegő nélküli abroncsokkal felszerelve. | Fotó: Goodyear

A levegő nélküli koncepciótól gondozásmentes és biztonságosabb, takarékosabb, környezetkímélőbb, tartósabb használatot várnak a hagyományos abroncsokhoz képest, de még sok fejlesztésre van szükség, mire tömeggyártásba kerülhet. A technológia fejlesztését koordináló Goodyear-vezető, Michael Rachita elmondta, cége izgatott a fejlődés láttán. A prototípusok már képesek autópályatempóval haladni, miközben manőverezhetők maradnak, ami a közúti használat alapja — áll az InsideEVs írásában.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink