Beszállítók Látott már elektromos kotrógépet?

Látott már elektromos kotrógépet?

autopro.hu/H.J. | 2019.02.15 16:12

Látott már elektromos kotrógépet?

Elektromos meghajtással látott el egy Caterpillar markolót a Pon Equipment holland cég. A konstrukció a jövőben a zéró-emissziós ipari berendezések mintájául szolgálhat. Igaz, az akkupakk súlyán még lehetne csökkenteni.

Hirdetés

Az elektromos Z-Line kotrógép a Caterpillar 323F átalakításával készült, a gyártó a dízelmotort egy 300 kWh-s akkumulátorral helyettesítette. Az átalakított akkumulátorcsomag 3,4 tonna súlyú, habár az eredeti berendezés súlya csak 1 tonna volt. A szerkezet 5-7 órás üzemidőhöz szükséges áramot biztosít, a teljes töltés pedig 1-2 órát vesz igénybe.

A Pon Equipment 1 hónap alatt alakította át a Caterpillart Norvégiában. Azért itt, mert a kotrógépet a norvég Veidekke építőipari cégnek szállították. A vállalat a Tek.no hírportál szerint nyolc ilyen gépet kíván vásárolni. A Pon videója nagyon látványos, bár ebben az esetben jobban érdekelné a nézőt, hogy a gép a megszokott berregés helyett vajon milyen hangot adhat? Csak a hidraulika hangja hallható vagy más is?

Norvégiában nagy népszerűségnek örvendenek az elektromos autók, a tavalyi évben eladott gépjárművek mintegy egyharmada elektromos meghajtású volt. Az országban számos előnyt biztosítanak a villannyal működő járművek számára, 2025-ig pedig vègleg meg akarják szüntetni a belső égésű autók értékesítését.

Az építőipari gépek a fővárosban jelenleg a károsanyag-kibocsátás 30 százalékáért felelősek. Azonban míg az elektromos váltás új és új területeket hódít meg, mint például a haszongépjárművek és autóbuszok, az építőipari célgépek terén csekély fejlesztések figyelhetők meg.

2017-ben a Komatsu bemutatta e-Dumper nevű 600 kWh-s akkumulátorral ellátott elektromos teherautóját. A Caterpillar is befektetett, mégpedig a Fiskerbe, amely olyan szilárdtest-akkumulátorokat fejleszt, amelyek felülmúlják a jelenlegi elektromos járművekben használt lítium-ion akkumulátorok teljesítményét.

Kiemelt Partnereink