Beszállítók Komplex gyártócellákat rendelnek a Jankovits Engineeringtől

Komplex gyártócellákat rendelnek a Jankovits Engineeringtől

Szabó Fanni | 2018.12.01 10:29

Komplex gyártócellákat rendelnek a Jankovits Engineeringtől

Több mint hattonnás daru szállította az ollókat, amivel később átvágták a szalagot a Jankovits Engineering Kft. legújabb üzemének avatóján. A 26 éve működő családi vállalkozás gépei már a Tesla egyik beszállítójához is eljutottak. A cég történetének egy fontos mérföldköve a mostani fejlesztés. Az új, 750 négyzetméteres üzemcsarnokban egy háromszintes irodaépület is helyet kap, ahol nagy szakértelemmel rendelkező mérnökök dolgoznak majd egyedi gépek tervezésén és gyártásán.

Hirdetés

Jelenleg öt olyan gép áll a csarnokban, melyeket a Jankovits Engineering egy vezető német autóipari beszállítónak gyártott. Dr. Jankovits Richárd ügyvezető igazgató elmondta: ez a cég történetének eddigi legnagyobb megbízása, mely körülbelül 700 ezer euró értékű. A gépek közül egyet külföldre, négyet pedig az országhatáron belülre szállítanak.

– Amikor döntés született erről a beruházásról még előjele sem volt azoknak a megbízásoknak, amelynek köszönhetően ezek a gépek itt vannak körülöttünk. A komplex mérnöki tudás, a nagy hozzáadott érték – mely jellemzik cégünk egyedi gépgyártó, automatizáló tevékenységét – igényli ezt a fejlesztett infrastruktúrát – mondta el Dr. Jankovits Richárd.

A beruházásra 1,5 millió euró értékű versenyképességet javító belföldi hitelt vett fel a cég az EXIM és az Oberbank közreműködésével. Dr. Jankovits Richárd szerint már szükség volt a bővítésre.

– Az egyedi gépgyártás nagyfokú kreativitást, szaktudást és komoly mérnöki munkát igényel, melyhez új irodákra is szükségünk volt, főként ezért döntöttünk a bővítés mellett. Az új épületben mérnökeink európai körülmények közt dolgoznak.

A vállalat főként a magyar piacra szállít, export tevékenységük jelenleg 5 és 10 százalék közötti, hosszabb távon azonban a tervek szerint Európában és az Egyesült Államokban is bővítik az ügyfélkört, sőt a debreceni BMW-beruházásban is lehetőségeket látnak.

– Korábban kimondottan egyedi gépeket kértek tőlünk, a munkaerőpiaci helyzetre való tekintettel azonban jelenleg főként komplex gyártócellákra van igény: például kamerás ellenőrzésre, robotmozgatásra, melyekkel kiváltható a munkaerő. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az emberek nagy részének nem lesz munkája, csupán átalakul. Sokkal fontosabb lesz a magasabb hozzáadott érték.

A vállalat teljes létszáma 80 fő, melyből körülbelül 50 mérnök. Ez is azt mutatja, hogy a magas hozzáadott értékű munka áll a középpontban. Jelenleg tervezőmérnököt, gépszerelőt és munkaelőkészítőt keresnek. A vállalatvezetés körülbelül 30 százalékos árbevétel növekedésre számít idén, mint mondták, sikeres évet zárnak, mely főként a nagyobb projekteknek köszönhető.

– Az egyedi gépgyártásban nincsenek hosszú távú szerződések, ezért sokszor nem lehet teljes egészében látni a következő évet, 2019 első felére már kaptunk megbízásokat. Az új infrastruktúra pedig a potenciális ügyfelek részére is egyfajta jelzést ad, hogy érdemes velünk dolgozni. Célunk továbbra is ügyfeleink minél magasabb színvonalú kiszolgálása, a további növekedés és a munkatársaink részére európai szintű munkakörülmények és bérezés biztosítása – emelte ki Dr. Jankovits Richárd.

Kiemelt Partnereink