Beszállítók Ki lehet a Continental beszállítója?

Ki lehet a Continental beszállítója?

autopro.hu | 2014.02.03 16:00

Ki lehet a Continental beszállítója?

Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója nemcsak a tavalyi év sikereiről és 2014 kihívásairól számolt be, hanem megosztotta azt is, milyen elvárásokat támasztanak a cégcsoport beszállítóival szemben.

Hirdetés

- Mi volt a legfontosabb esemény 2013-ban a magyarországi Continental cégcsoport életében?
- Elsőként a beruházásainkat és a fejlesztéseinket említeném meg. A konszern öt divíziója végez gyártó-, szoftverfejlesztési és kereskedelmi tevékenységet Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácott, Nyíregyházán, valamint Budaörsön. A cégcsoport hazai leányvállalatai kiemelten aktívak beruházások tekintetében: a konszern 2005 és 2012 között 334 millió euró értékben hajtott végre beruházásokat Magyarországon. A budapesti gyár elsősorban raktározási kapacitását növelte és a hatékony termelés egyéb infrastrukturális elemeit fejlesztette. 1200 négyzetméterrel bővítettük a raktárépületet, valamint 1140 négyzetméterrel növeltük a gyártócsarnokok alapterületét, továbbá 550 négyzetméternyi gyártóterületet újítottunk fel. A beruházásnak köszönhetően lehetővé vált két újabb Electronic Brake System (EBS) gyártósor telepítése is. A budapesti gyár egyik legújabb fejlesztése, a kis- és kompakt kormány-szervóvezérlő termék gyártástechnológiájának kialakítása szintén tavaly történt uniós forrás bevonásával, a beruházás összköltsége 1,4 milliárd forint volt.

Keszte Róbert

Tavaly Veszprémben átadtunk egy 536 négyzetméter alapterületű szenzorfejlesztési központot, amely újabb ötven fejlesztőmérnök foglalkoztatását tette lehetővé, így jelenleg már több mint 350 fejlesztőmérnök dolgozik a veszprémi gyárban. A telephely termékpalettája is bővült 2013-ban, elindult a harmadik generációs IBS szenzorok (intelligent battery sensor) gyártása, amelyek a gépjármű akkumulátorának pillanatnyi és általános állapotáról szolgáltatnak információt a járművezetők számára. A makói központú, de váci telephellyel is rendelkező ContiTech Fluid Automotive Kft. új, 3300 négyzetméteres váci üzemanyagtömlő gyártási csarnokának megnyitása is része volt annak a fejlesztési projektnek, amelynek során a vállalat több millió eurót fektetett be a szükséges gyártósorokba és laboratóriumi felszerelésekbe. A beruházások egy 5 millió euró értékű beruházási program részei, amelynek keretein belül már épült egy új raktárépület Vácon és üzembe helyeztek egy magas fokon automatizált üzemanyag-acélcső megmunkáló központot. Ezekkel a bővítésekkel körülbelül 10 százalékkal bővült a foglalkoztatottak száma Vácon.

A Continental Automotive Hungary Kft. 2013. októberében elnyerte "A hónap beruházója" címet, melyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adott át a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

Szintén a tavalyi évben konszern képviselőt választott a Continental a cégcsoport hazai képviseletére. A pozíciót Rábai Dániel, a gumiabroncs kereskedelmi központ ügyvezetője tölti be. A képviselő legfőbb feladata az egyes telephelyek nevében történő egységes fellépés, az érdekek összehangolása, a kommunikáció közös platformjainak kialakítása, a kormányzati valamint társadalmi kapcsolatok konszern szintű egységes kezelése, illetve ezekhez a tevékenységekhez kapcsolódó folyamatok koordinálása.

- Mit tervez a vállalatcsoport 2014-re? Mik határozzák meg az idei évet?
- A már folyamatban lévő beruházási projektek 2014-ben is folytatódnak a budapesti, váci és veszprémi telephelyeken, bővül a termékportfolió. A budapesti gyár nagy kihívások előtt áll a következő években: egyrészt biztosítanunk kell az új magas hozzáadott értékű termékek felfuttatását a vevők teljes megelégedettségével, másrészt le kell zárnunk azoknak a termékeknek a gyártását, melyek az elmúlt 25 évben biztosították telephelyünk növekedését, de mára elérték életpályájuk végét. Igyekszünk úgy összehangolni az új termékek felfutását és a régi termékek kifutását, hogy az mind a munkatársainknak mind pedig a vállaltnak a legjobb legyen. Ezen a struktúraváltáson túl versenyképességünk és termékeink minőségének folyamatos javítása a legfontosabb feladatunk. Hihetetlenül erős mezőnyben kell helytállnunk, ami csak akkor sikerülhet, ha következetesen végrehajtjuk azt a stratégiát, amit vezető-társaimmal az év első heteiben alakítottunk ki. A stratégia célja gyárunk jövőjének hosszú távú biztosítása. A veszprémi gyár tekintetében a konszern vehicle dynamic üzletága teljes körű projektirányítási felelősséggel ruházza fel az ESC-rendszerek tekintetében a veszprémi Fejlesztési Központot, azaz teljes, közvetlen vevői projektfelelősséget kapunk beleértve más lokációk, így a frankfurti központ koordinálását is -, melynek köszönhetően a Continental vevőit teljes mértékben Veszprémből szolgáljuk ki a világ minden részén. A passive safety & sensorics kutatás-fejlesztő létszámát 41 munkatárssal bővítjük, továbbá felépítjük az intelligens akkumulátor szenzor tervezésének veszprémi kompetencia központját.

Magyarország kiemelt fontosságúnak számít a Continental nemzetközi jelenlétében, hat gyára és kereskedelmi központja mintegy hatezer munkatársat foglalkoztat, 2012. évi árbevétele alapján pedig a legnagyobb 25 vállalat közé tartozik Magyarországon.

A makói központú ContiTech Fluid Automotive Kft.-nél a gumi mellett megjelent műanyag alapanyagú hűtő- és fűtő csövek hőformázása 2013-ban kezdődött el a cég mindkét, váci és makói telephelyén, amelyet 2014-től immár azok váci telephelyen történő extrudálása is kiegészít. Szintén idén kezdődik meg a műanyag gyorscsatlakozók gyártása is Vácott, amely kiváltja az eddigi külső beszerzést, és az előzőekben említettekkel együtt a váci úgynevezett műanyag kompetencia központ felépítésének fontos mérföldkövét képezi. Nyíregyházán a négy légrugó termékszegmensben (tengelylégrugó, ülés-, kabinlégrugó, vasúti légrugó, ipari csőkötő elemek) 3-8 százalék közötti értékesítési bővülésre számítunk 2014-ben. A gumi-, kaucsukkeverék üzletben a ContiTech-en belüli szállítások mellett külső partnerek megnyerése a célunk. A szegedi gyár heveder üzletága elsősorban a nagy hozzáadott értéket teremtő, úgynevezett speciális hevederek fejlesztésére és gyártására összpontosít. Tömlő üzletágunk esetében a magasabb üzemi nyomásra és hőmérsékletre tervezett olajipari tömlők fejlesztése és gyártása kapja az idén a fő hangsúlyt.

- A bővülő termékportfólió hoz-e jelentős létszámbővítést?
- Összesen közel 15 milliárd forint értékben hajtunk végre beruházási és munkahely-teremtési programot 2009 és 2014 közötti időszakban a budapesti és veszprémi gyárban, hét pályázati projekt keretében. A bővítésekhez a cég 2 milliárd forintnyi támogatást vett igénybe EU-s és kormányzati forrásból, és a két telephelyen összesen 477 új munkahelyet teremtett. Az idei évben a budapesti és a veszprémi telephelyeken közel 100 új munkatársat alkalmazunk.

- Várható-e bővülés beszállítói vonalon?
- A beruházások keretein belül a budapesti telephelyen a gépbeszerzések jelentős hányada magyar beszállítókon keresztül zajlik. Az alapanyag beszerzésben egy már meglévő, stabil, magas minőségi színvonalat nyújtó nemzetközi beszállítói körrel dolgozunk tovább, de beszerzési szervezetünk folyamatosan keresi azokat a magyarországi beszállítókat, amelyek képesek elvárásainknak megfelelni, és ezeknek a vállalatoknak lehetőségük van a régió többi Continental gyáraiba is értékesíteni termékeiket.

- Milyen tulajdonságokkal kell rendelkezni annak, aki a Continentalnak kíván beszállítani?
- Elsődleges kritérium, hogy egy adott technológián belül kiemelkedő kompetenciával kell rendelkeznie a leendő beszállítónak, elvárjuk a stabil hátteret (árbevétel nagysága, vevői kör, cégtörténet), a versenyképes költségstruktúrát, de nem csak az üzleti kapcsolat kezdetén, hanem folyamatosan, ezen felül további elvárás az ISO TS:16949 autóipari és az ISO 14001 környezetvédelmi szabvány következetes alkalmazása. A szigorú, a konszern központja által felügyelt kiválasztási folyamat során sikeres auditon átesett beszállító jelöltek kerülnek végül a Continental hivatalos nemzetközi beszállítói listájára.

Kiemelt Partnereink