Beszállítók Jobb üzleti évet zárt a Bosch, mint remélte

Jobb üzleti évet zárt a Bosch, mint remélte

Pörge Béla | 2021.04.22 13:19

Jobb üzleti évet zárt a Bosch, mint remélte

Fotó: Bosch Pressroom

Jók a kilátásai 2021-re a Bosch-nak, és 2020 sem sikerült olyan rosszul, mint azt a járvány kirobbanásakor gondolták. Az évértékelő sajtótájékoztatón Volkmar Denner elmondta, hogy a Bosch fejlesztéseinek középpontjában a mesterséges intelligencián alapuló megoldások (AIoT), az elektrifikáció és a zöld úton előállított hidrogén állnak.

Hirdetés

A koronavírus-járvány miatt idén is online tartotta meg évértékelő sajtótájékoztatóját a Bosch. Az április 22-én sorra kerülő eseményen Volkmar Denner, a Bosch vezérigazgatója először arról beszélt, hogy a vállalat szenzorai segítették a Marson sikeresen felszálló helikoptert a stabil repülésben. Mint fogalmazott, visszatérve a Földre is pozitív hírekről számolhat be.

Az üzleti eredményeket Stefan Asenkerschbaumer, a vállalat pénzügyi igazgatója ismertette, ám ez előtt a vezérigazgató röviden elmondta, mik a Bosch válaszai korunk legnagyobb kihívásaira: a klímaváltozásra válaszul karbonsemlegessé vált a cég működése, a klímasemleges közlekedésre az elektromobilitás a válasz, a járványra a koronavírus-tesztek fejlesztése, míg a technológiai kihívásokra reagálva a Bosch létrehozta az AIoT-t, ami a mesterséges intelligencia és a dolgok internetének összekapcsolása.

Visszaesés, de nem durván

A Bosch eladásokból származó bevétele 2020-ban 71,5 milliárd euró volt, ez közel ötmilliárd euróval kevesebb a 2019-es 76,4 milliárdnál, a csökkenés mértéke 6,4 százalék. Ennek a bevételnek több, mint fele Európából származott, egész pontosan 38 milliárd euró, ami csak 5,1 százalékos visszaesés a 2019-es számokhoz képest.

Ha az üzletágakat nézzük, akkor 2020-ban az előző évhez képest a mobilitási szektorban és az ipari technológiákban volt a legerősebb a visszaesés (tíz illetve tizenhét százalék), míg a fogyasztási cikkek esetében minimális javulás (5,1 százalék), az energia területén pedig minimális visszaesés (2,7 százalék) volt megfigyelhető.

A magabiztos várakozások ellenére sok kihívás jöhet még 2021-ben

A Bosch ugyan magabiztosan, sőt, szinte már nyugodtan tekinthet előre a tavalyi számainak tudatában, a pozitív kilátásokat pedig tovább javítják az idei első negyedéves eredmények. Ugyanakkor Asenkerschbaumer kiemelte, hogy a járvány még mindig velünk van, és várhatóan még hónapokig hatással lesz a járműiparra.

Egy másik komoly kihívás a chiphiány, ami biztosan kiesést fog okozni, így a rekord 2017-es év megközelítése nem lesz lehetséges, ennek ellenére jó évet vár a Bosch.

Középpontban a mesterséges intelligencia

A Bosch kombinál két megatrendet, a konnektivitást és a mesterséges intelligencia terjedését azzal, hogy a két terület összekapcsolásával az AIoT szegmensre betört. Ez a terület a vállalat előrejelzései szerint néhány éven belül eurómilliárdos méretűre fog nőni. Ami a konnektivitást illeti: 2020-ban négymillió ezzel kapcsolatos eszközt értékesített a Bosch, 2021-ben ennek a duplájára számítanak.

A vállalat filozófiája szerint minél több adatot sikerül begyűjteni, minél több ilyen eszköz fogy, annál jobban lehet fejleszteni ezeket a megoldásokat, a fejlődés pedig generálni fogja önmagát.

Karbonsemleges közlekedés

Volkmar Denner szerint a karbonsemleges közlekedés nem azt jelenti, hogy megszűnnek a belső égésű motorok, hanem azt, hogy a fosszilis tüzelőanyagokból származó üzemanyagok tűnnek el, de a megújuló energiával előállított üzemanyag nem csak az elektromos áram lehet. Ennek ellenére a vezérigazgató szerint nincs értelme az EU Euro 7-es normáit felállító tervezetének.

Denner hangsúlyozta, hogy a környezetvédelmi célok elérésének érdekében a különböző technológiákat ötvözni kell, nem pedig versenyeztetni egymással.

Kiemelt Partnereink