Beszállítók Jelentős összegből fejleszti chipgyárait a Bosch

Jelentős összegből fejleszti chipgyárait a Bosch

autopro.hu/V.M. | 2021.11.03 07:23

Jelentős összegből fejleszti chipgyárait a Bosch

Fotó: Bosch Media Service

Mindössze néhány hónappal azután, hogy új, drezdai chipgyárát megnyitotta, a Bosch bejelentette, hogy jövőre 400 millió eurót költ kettő németországi, és a maláj félvezetőüzemének fejlesztésére.

Hirdetés

A termelőkapacitás-növelést is magába foglaló beruházásokhoz kapcsolódóan Dr. Volkmar Denner, a Bosch vezérigazgatója elmondta: „A chipek iránti kereslet továbbra is óriási sebességgel nő. A legutóbbi (piaci) fejlemények fényében szisztematikusan fejlesztjük a félvezetőgyártásunkat, hogy ügyfeleinknek a lehető legjobb támogatást nyújthassuk.”

A 400 millió eurós összeg nagy részéből a Bosch az új, 300 milliméteres félvezető szeletekkel dolgozó drezdai chipgyárának termelőkapacitását fogja bővíteni 2022-ben. Ezzel a termelést a tervezettnél is gyorsabban futtathatják majd fel a főként az autóipari igényeket kiszolgáló üzemben.

Nagyjából 50 millió euróból a Stuttgarthoz közeli Reutlingenben található félvezetőgyárat fogják fejleszteni. Ebben az egységben 2021-2023 között évi 50 millió euróból bővítik a tisztateret.

A malajziai Pineng szövetségi államban lévő gyárat pedig egy új tesztközponttal bővítik. A létesítményben kész chipeket és szenzorokat fognak tesztelni 2023-tól kezdődően.

Már javában zajlanak a munkálatok

Reutlingenben két lépcsőben, összesen 4000 négyzetméterrel fogják növelni a helyi chipgyár szennyeződésektől közel teljesen megszűrt levegőjű, eredetileg 35 ezer négyzetméteres tisztaterét. A beruházás első lépcsője, mely során ezer négyzetméterrel 11.500-ra növelték a 200 milliméteres félvezetőket gyártó részleg alapterületét, már be is fejeződött. Az irodák átalakításával nyert új területen szeptember óta készülnek félvezetők.

A következő két évben további 100 millió euróból befejeződő kapacitásnövelés mellett a Bosch 150 félvezető-fejlesztési pozíciót is létrehoz Reutlingenben.

A malajziai üzemnél már ugyancsak elkezdődtek a munkálatok: az új tesztközpont építése 2020 vége óta tart. Miután elkészült, a 14 ezer négyzetméter területű létesítmény várhatóan meg fogja nyitni az utat azelőtt, hogy a Bosch chipgyáraiban új technológiákat implementáljanak – erre példa lehet a szilícium-karbidalapú chipek gyártásba helyezése Reutlingenben.

Egyedülálló szakértelem

A Bosch több mint hatvan éve készít félvezető-komponenseket, amivel azon kevés vállalatok egyike, melyek szakértelemmel rendelkeznek a mikroelektronikák, valamint a szoftverek területén egyaránt. A félvezetőüzemeinek fejlesztése a jövőben hozzájárulhat az autógyártást, illetve egyre inkább más ágazatokat is sújtó chiphiány enyhítéséhez.

A Bosch egységeiben több iparág számára is készülnek chipek, Reutlingenben például fogyasztói elektronikai eszközökhöz és gépkocsikhoz egyaránt termelnek. Drezdában – ahol júliusban indult a termelés – eleinte csak a vállalat saját szerszám termékeihez gyártottak, szeptember óta azonban autóipari megrendelésekre is készülnek chipek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink