Beszállítók Javított eredményén és előrejelzésén a Continental

Javított eredményén és előrejelzésén a Continental

autopro.hu/V.M. | 2023.11.09 04:23

Javított eredményén és előrejelzésén a Continental

Fotó: Continental

A Continental autóipari beszállító a harmadik negyedévben javított pénzügyi eredményén, egyúttal a globális újautó-eladásokra vonatkozó előrejelzésén. Ugyanakkor a vállalat közléséből kiderült, hogy a nehézségeknek még egyáltalán nincs vége.

Hirdetés

A német vállalat most arra számít, hogy idén világszerte 5-7 százalékkal több autót fognak értékesíteni, mint 2022-ben. Korábban 3-5 százalékos piacbővülést vetített előre.

A kilátásokat ugyanakkor szürkébbé teszi, hogy a Continental az S&P Global előrejelzéséhez igazodva 2024-re mindössze 1-3 százalékos növekedést tart reálisnak, ami az eladások jelentős lassulását jelenti.

Magasabb árakért harcolnak

A júliustól szeptemberig tartó három hónapban a Continental korrigált kamat- és adófizetés előtti jövedelme (EBIT) az egy évvel korábbit 7,1 százalékkal meghaladva 637 millió euróra emelkedett. Ehhez hozzájárult az értékesítési árak növelése, a készletszintek megvágása és az ellátási láncok stabilizálódása.

Katja Garcia Vila, a Continental pénzügyi vezetője elmondta, hogy a vállalat és vevői közti, magasabb vételárakról szóló tárgyalások „nem könnyűek”, és arra számítanak, hogy jövőre ismét tárgyalóasztalhoz kell ülniük ügyfeleikkel, vagyis az autógyártókkal, mivel valószínűleg áraik további emelésére lesz szükség.

Garcia Vila már a második negyedévi eredmények ismertetésekor is jelezte, hogy a Continental magasabb árakat kíván kiharcolni azért, hogy megnövekedett költségeit tovább adhassa. A vállalat akkor azt is közölte, hogy az idei pénzügyi évben az anyag-, bér-, energia- és logisztikai költségeinek 1,4 milliárd euróval való növekedését várja.

A Reuters beszámolója szerint a pénzügyi vezető szót ejtett a félvezetők ellátásáról is, kifejtve, hogy annak stabilizálódása lehetővé tette számukra a készletszintek csökkentését, azonban egyes chipekből legalább 2025-ig hiányra számítanak.

Ismét nyereséges az autóalkatrészek gyártása

A harmadik negyedévben a Continental autóipari üzletága, mely a második negyedévben veszteséges volt, visszanyerte nyereségességét 2,8 százalékos korrigált EBIT-rátával. A rossz hír azonban itt sem maradhatott el, negatív árfolyamhatások miatt ugyanis az üzletág egész éves értékesítésére vonatkozó előrejelzést 20 milliárd euróra módosították a korábbi 21 milliárdról.

A másik oldalon viszont a gumiabroncs üzletág esetében immáron 12,5-13,5 százalékos korrigált EBIT-rátára van kilátás hála a magasabb értékesítési árnak. Korábban 12-13 százalék szerepelt az előrejelzésben.

Magyarországon a Continental technológiai vállalat a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó mesterséges intelligencia fejlesztő központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen. Hazánkban a vállalat mintegy 8 ezer munkatársat foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és infotainment megoldások biztosításával, valamint a járműelektronika, műszaki elasztomer-termékek fejlesztésével, ipari szállítási megoldások gyártásával és gumiabroncsok értékesítésével. Magyarországon a Continental Csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van. Az autóipari és a gumiabroncs szektorokhoz tartozó, valamint az ipari megoldásokat szállító ContiTech vállalatok tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink