Beszállítók Gazdasági övezetté nyilvánították a gödi Samsung gyár környékét

Gazdasági övezetté nyilvánították a gödi Samsung gyár környékét

MTI/autopro.hu | 2020.04.22 09:21

Gazdasági övezetté nyilvánították a gödi Samsung gyár környékét

Fotó: Pixabay

A gödi Samsung gyár megépítése miatt már eddig is számos alkalommal volt hangos a sajtó, többek között, amiatt, mert az Európai Bizottság vizsgálatot indított arra vonatkozóan, hogy az állam által nyújtott nagymértékű vissza nem térítendő támogatás összhangban áll-e a regionális állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal. A Samsung projektje új fordulathoz ért, a kormány gazdasági övezetté nyilvánította Gödöt és környékét, mellyel a helység elesik a gyár iparűzési adójától.

Hirdetés

Gödön - ahol a kormány az első gazdasági övezetet kijelöli - a Samsung gyár 1600 embernek ad munkát, de hamarosan fejlesztik az üzemet, további 2700 embert vesznek fel, így 4300-ra nőhet az ott foglalkoztatottak száma.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára elmondta, hogy az új rendelet értelmében a kijelölt gazdasági övezetből származó adóbevételeket elsősorban a terület környékére kell költeni, így a Gödön, Csomádon és a Dunakeszin élők érdekeit is figyelembe kell venni. A kérdés arról szól, hogy ezt az összeget ki fogja elkölteni, a városvezetés vagy a „nagyobb kitekintéssel rendelkező" megye, vagyis komplexen kell kezelni ezt a kérdést.

A kormány szerint gazdaságvédelmi lépés

A Samsung gyár fejlesztése 400-500 milliárd forintba kerül, ezzel ez az egyik legnagyobb fejlesztés az országban. A beruházás egyben technológiai váltást is jelent, hiszen elektromos autókhoz gyártanak akkumulátorokat az üzemben.

A különleges gazdasági övezetek létrehozása a kormány szerint egy lehetőség, egyben gazdaságvédelmi lépés, amivel segíteni tudnak azokon a területeken, ahol munkahelyteremtés zajlik. Tuzson Bence elmondta, egyelőre egy ilyen övezet van, de a lehetőség nyitva áll, hogy továbbiak jöjjenek létre.

Az államtitkár megemlítette azt is, egyéni politikai érdekek sem írhatják felül a munkahelyteremtés fontosságát. Hozzátette, hogy Gödön jelenleg kaotikus politikai viszonyok vannak, hiszen az ellenzéki polgármester - korrupció vádjával - feljelentette a két alpolgármestert, és viszont.

A helyieknek innentől nincs beleszólásuk

Az index beszámolója szerint, Balogh Csaba polgármester halálos ítéletnek tartja mindezt a gödiek számára, mert nem csak a Samsung által fizetett iparűzési adótól esnek el így, hanem többé beleszólásuk sem lesz abba, hogy mi történik az ipari park területén, mit és hol építenek, vagy hogy milyen környezetszennyező tevékenységet végezhetnek. „Elfogadhatatlan, hogy a kormány egy ilyen döntést ilyen hirtelen hozzon meg, és ezzel ellehetetlenítse a város fenntarthatóságát mind gazdasági, mind környezeti szempontból!" - értékelte a helyzetet a polgármester és elkezdte a „Nem adjuk Gödöt!"-kampányt: vasárnap és hétfőn autós tüntetést tartottak a gödiek.

A kormány azután tudott a gödi Samsung gyár és a környékén egy különlegesen gazdasági övezetet létrehozni és ezáltal „elvenni" a várostól, hogy a veszélyhelyzet óta rendeletekkel is kormányzó kabinet hozott egy rendeletet a különleges gazdasági övezetek kialakításáról. Az ilyen övezetekkel rendelkező településeken mind a helyi adóztatás joga, mind a településszervezés átkerül a megyei önkormányzathoz.

Kiemelt Partnereink