Beszállítók Fejlesztések és portfólióbővítés jön a Hajdunál

Fejlesztések és portfólióbővítés jön a Hajdunál

autopro.hu | 2021.11.18 10:21

Fejlesztések és portfólióbővítés jön a Hajdunál

Fotó: Hajdu Autotechnika

A Hajdu Autotechnika Zrt. stratégiai célkitűzése, hogy vevőkörét bővítve termékstruktúráját az iparágban végbemenő változásoknak megfelelően átalakítsa. A korábban leginkább kipufogóalkatrészeket gyártó vállalat technológiai képességeire alapozva termékkörét fokozatosan bővíti. Mára már portfóliójának részét képezi számos nagyobb hozzáadott értékű, hajtásfüggetlen, illetve nem autóipari alkatrész is.

Hirdetés

Az elmúlt évek tudatos építkezése mellett infrastrukturális beruházások is támogatják ezen törekvésüket. A megduplázott gyártócsarnokban a kisebb sorozatok gyártására is alkalmas présgépek mellett nagy kubatúrájú alkatrészek gyártására képes prémiumkategóriás, nagy asztalméretű és nyomóerejű prések szolgálják ki a vevői igényeket. A lemezalakítás, mélyhúzás mellett vevői számára egyre fontosabb a Hajdu lézervágó és hegesztési képessége. Több alkatrész esetében pedig különböző felületkezelést, illetve összeszerelést is végez a társaság.

A több mint 30 különböző adottságú présgépet felvonultató üzem mellett a vállalat saját szerszámüzemmel is rendelkezik, ami komoly előnynek számít a partnerek körében. Ennek köszönhetően már egész korán bekapcsolódnak a szakmai munkába, a tervezési szakasztól egészen az adott alkatrész legyártásáig menedzselik a projekteket. Emellett természetesen kifejezetten szerszámgyártásra vonatkozó megbízásokat is fogadnak az egy lépéses gyártóeszközöktől kezdve, a progresszív típusokon át egészen a transzferszerszámokig.

Új lehetőségeket sora

„A piac élénküléséből több lehetőségünk is adódott az elmúlt időszakban. Ajánlatkérések nem csupán jelenlegi partnereinktől érkeznek, számos új potenciális vevő is érdeklődik képességeink, kapacitásunk iránt. Büszkék vagyunk arra, hogy a pandémia időszakában is sikerült új vevőkkel szerződést kötnünk. Társaságunk nem meghatározott termékeket, hanem technológiai képességet értékesít, az általunk gyártható termékkör így rendkívül széles spektrumot ölel fel. Vevőkörünk szélesítésével portfóliónk összetétele is természetesen változik. Korábban szinte kizárólag kipufogó alkatrészeket gyártottunk, mára azonban már sokkal színesebb a paletta. Előállítunk alkatrészeket például hűtőegységekhez, tetőablakokhoz, de ülés- és kisebb karosszériaelemek is készülnek az üzemünkben. Az elektromos autók piaca is dinamikusan növekszik, amihez szerencsére szintén tudunk kapcsolódni gyártási és technológiai képességeinkkel” – emeli ki Dedéné Novotni Anna, a Hajdu Autotechnika Zrt. vezérigazgatója.

Fotó: Hajdu Autotechnika Zrt.

A vállalat több területen is fejlesztett az elmúlt időszakban. A préskapacitás-fejlesztésen túlmenően munkába állítottak egy nagyobb kapacitású, alagút rendszerű mosóberendezést, amely környezetbarát mosótechnológiával biztosítja az alkatrészek felülettisztítását. Lézervágó képességük is tovább fejlődött az elmúlt időszakban, egy Trumpf 7040 típusú lézervágó gépet szereztek be, amellyel 2D-s és 3D-s vágás egyaránt végezhető.

A teljes folyamatukat végigkísérő, GOM szkennert is magába foglaló méréstechnikai eszköztárát szintén bővítette az autóipari vállalat egy többtengelyes koordináta mérőgéppel (CMM).

Nem feledkeznek meg a fejlesztésekről

Az expanziót további fejlesztésekkel is támogatja a Hajdu. Cégcsoport szinten a következő három évre 2,5 milliárd forint értékű fejlesztési csomagot dolgoztak ki technológiai korszerűsítésre és bővítésre, illetve az IT infrastruktúra javítására, amelyek megvalósításához remélhetőleg pályázati forrás is hozzájárul majd a nagyvállalati beruházási program keretében.

A Hajdu portfóliójában megtalálhatóak kipufogóalkatrészek, napfénytetőalkatrészek, generátor és önindító alkatrészek, hűtőegységek részegységei, különböző burkolati elemek, ülésalkatrészek, kisebb karosszériaelemek, tartóelemek, személy- és haszongépjárművekbe épülő egyéb lemezalkatrészek, nagyobb hozzáadott értékű összeszerelést igénylő alkatrészek, részegységek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink