Beszállítók Ezernél is több állást szüntet meg a Schaeffler

Ezernél is több állást szüntet meg a Schaeffler

autopro.hu/P.B. | 2022.11.08 12:20

Ezernél is több állást szüntet meg a Schaeffler

Fotó: Schaeffler

Leépítésre kényszerül Németországban a Schaeffler. Erre nem azért van szüksége az autóipari beszállítónak, mert a cég negatív üzleti mérleget produkált, hanem azért, mert az autóipar a vártnál sokkal gyorsabban távolodik el a belső égésű motoroktól.

Hirdetés

A Schaeffler 2026-ig összesen 1300 fővel csökkenti az összesen csaknem 83 ezer munkahelyét. A leépítések elsősorban Németországot érintik, az 1300-ból ezer állás ott szűnik meg. A cég a november 8-án bejelentett intézkedést azzal indokolta, hogy a belső égésű motorokról a vártnál gyorsabban tértek át az e-mobilitásra a járműiparban.

Rövid időn belül ez a második átalakítási program a csoportnál, mely 2020-ban bejelentette, hogy 4400 munkahelyet szüntet meg. A mostani leépítések üzembezárással nem járnak.

A cég szerint három olyan telephely van, amit különösen érint az intézkedés: Herzogenaurach, Bühl Baden és Homburg. A leépítéseket a közlemény szerint 2026-ig, társadalmilag felelős módon kell végrehajtani. A megszűnő munkahelyek háromnegyede a belső égésű motorok alkatrészeinek kutatás-fejlesztési területéről vagy a központi funkciókból származik a tervek szerint. A Schaeffler vezérigazgatója, Klaus Rosenfeld szerint a program 130 millió euróba kerül, és 2026-tól évi 100 millió eurót kellene megtakarítani vele.

Bevételnövekedés várható

Az e-mobilitást szolgáló megoldások rendelésfelvétele jelentősen meghaladta a várakozásokat – mondta a vezérigazgató. Jelenleg 4,7 milliárd euró értékű megrendelése van a cégnek a tervezett két-három milliárdhoz képest. Összességében a harmadik negyedéve jól sikerült a Schaefflernek: az árbevétel 20,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az év egészére nézve a Schaeffler ragaszkodik a hat-nyolc százalékos árbevétel-növekedési előrejelzéséhez. Tavaly a cég 9,7 százalékos növekedést ért el, 13,9 milliárd eurós bevétellel. Három negyedév után a Schaeffler idén 11,8 milliárd eurónál jár – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink