Beszállítók Erős megrendelés-állománnyal zárja 2020-at a BPW-Hungária

Erős megrendelés-állománnyal zárja 2020-at a BPW-Hungária

Végh Martin | 2020.12.16 07:22

Erős megrendelés-állománnyal zárja 2020-at a BPW-Hungária

Fotó: Mészáros Zsolt

A koronavírus-járvány ellenére is sikeres évet tudhat maga mögött a nehézfutóművek, futóműrendszerek előállításával, illetve agrárgépipari termékek tervezésével, fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozó szombathelyi BPW-Hungária Kft. A megrendelések jelentősen nőttek, aminek köszönhetően új dolgozók felvétele vált szükségessé. A járványhelyzet ellenére megszakítás nélkül folyhatott a termelés, továbbá a fejlesztések sem álltak le. Az idei évről és a 2021-es kilátásokról kérdeztük Mándli Pétert, a BPW-Hungária Kft. ügyvezető igazgatóját.

Hirdetés

Még júniusban a lapunknak adott interjú alkalmával úgy nyilatkozott, hogy a koronavírus-járvány a cég életébe is alapvető változásokat hozott, szigorú higiéniai szabályokat vezettek be és home office-t is elrendeltek. A dolgozói létszámot azonban a munkaidő csökkentésével sikerült megtartani, nem volt fertőzéses eset, valamint leállásra sem kényszerültek. Hogyan változott a helyzet az év második felében?

A munkaidő csökkentése nagyon rövid átmeneti intézkedésnek bizonyult: megrendeléseink ugrásszerű növekedése miatt már egy hónap után, júliustól visszaálltunk a normál munkaidőre, sőt, újabb dolgozók felvétele vált szükségessé. A jelenlegi 1450 fős létszámunkat 100 fővel kell növelni ahhoz, hogy a jövő évi megrendeléseket teljesíteni tudjuk. Agrár futómű területen a rendelésállományunk már május végéig fel van töltve.

Eközben a járvány második hulláma bennünket sem kímélt: a nyári átmeneti enyhülés után a korábbi intézkedéseket vissza kellett hozni, sőt további szigorításokra is szükség volt. A járvány kezdete óta minden szükséges védőeszközt biztosítunk a dolgozóinknak, és betartatjuk a szabályokat, hogy a vírus terjedését megakadályozzuk. Szerencsések vagyunk ugyanakkor, mert nekünk a jelen helyzetben sem a leálláson, hanem a termelés felfuttatásán kell törni a fejünket.

Mi volt a legfontosabb esemény a cég életében 2020-ban?

A 2020-as év meghatározó „élménye” a koronavírus, ha később visszatekintünk erre az évre, szerintem akkor is mindenkinek ez fog eszébe jutni. Az életünk idén arról szólt, hogy védjük a dolgozóink egészségét, ezzel együtt működtessük a gyárat is, kiszolgáljuk partnereinket, és még fejlesztésre, növekedésre is legyen kapacitásunk. Nekünk mindig nagyon fontos volt, hogy vevőinkkel kiemelten jó kapcsolatot ápoljunk. Most ez is átkerült az online térbe: újdonságainkat a bolognai EIMA kiállításon, illetve a saját digitális platformunkon mutattuk be november 11-15. között. Az élő rendezvényt később, 2021 októberében rendezik meg.

Milyen beruházásokat hajtottak végre idén a vállalatnál?

A termékportfóliónk az egyedi vevői igényekre is fókuszál, ezért termelésünk egy része egyedi vagy kisszériás, amit csak nagyobb arányú élő munkával lehet előállítani. De ahol lehet, ott robotokat állítunk be, automatizáljuk a termelést. Legutóbbi ilyen beruházásunk a két megmunkáló berendezésből, két robotból és egy mérőgépből álló féktartó-megmunkáló cella. Üzembe helyeztünk egy végmaró csúcsfúró berendezést, valamint egy egyedi tengelycsonk-megmunkáló cellát is. Legutóbbi rendszerfejlesztésünkkel fizikai munkát váltunk ki: a 15-28 kilogrammos tengelycsonkokat a dolgozó helyett robot veszi ki a gitterboxból, és helyezi elrendezve a palettára. Emellett folyamatosan vannak egyéb beruházásaink, amelyek célja az infrastruktúra és a dolgozók munkakörnyezetének fejlesztése. Meghatározott ütemterv szerint ergonómiai beruházásokat végzünk a gyártócsarnokokban, felújítjuk a szociális helyiségeket, új irodákat, tárgyalókat alakítunk ki. A pandémia miatt is rengeteg kiadással kellett/kell számolnunk. Néhány példa: az otthoni munkavégzéshez nagy számban biztosítottunk IT eszközöket, illetve higiéniai okokból teljesen megszüntettük a közös használatú mobiltelefonokat a termelésben, és minden jogosult számára saját készüléket biztosítottunk.

Az új féktartó-megmunkáló cella.

Az új féktartó-megmunkáló cella. | Fotó: BPW-Hungária Kft.

Hogyan értékelné a 2020-as évet a cég szempontjából? Mennyire írta át a válság a korábbi terveket?

Hatalmas erőfeszítéseket tettünk azért, hogy ügyfeleink igényeit a pandémiás helyzetben is ki tudjuk elégíteni. A csökkenés, amit az első hullám alapján vártunk, nem lesz jelentős a teljes évet tekintve.

A BPW-Hungária Kft. több egyetemmel is együttműködik, gyakorlati lehetőséget és duális képzést nyújtva a hallgatóknak. Jelenleg melyik intézmény a BPW-Hungária Kft. legfontosabb partnere? Tervben van új kooperációk kialakítása vagy a meglévők mélyítése?

A termékfejlesztési részlegünkön 60 fős a mérnökcsapatunk, a termelésben legalább ugyanennyi mérnök kollégánk dolgozik. Annak ellenére, hogy nagyon alacsony a fluktuáció, szinte folyamatosan vannak nyitott mérnöki pozícióink. Az ELTE szombathelyi duális gépészmérnöki képzés alapító vállalata vagyunk, ennek keretében évfolyamonként 8 hallgató finanszírozását és gyakorlati képzését biztosítjuk. Emellett fogadunk hallgatókat a győri Széchenyi István Egyetemről, valamint a gödöllői Szent István Egyetemről is, és természetesen nyitottak vagyunk arra, hogy más intézmények hallgatóit is fogadjuk szakmai gyakorlat vagy gyakornoki program keretében. Ez a jövőnk kulcsa, a mérnökutánpótlást 80 százalékban gyakornoki programjainkból biztosítjuk.

Milyen fejlesztéseket, beruházásokat terveznek a következő évre?

A gépparkunkat folyamatosan modernizáljuk, amit jövőre is folytatunk. A dobfékes futómű projekt kapcsán is új gyártósorokat telepítünk. A külföldről érkező gépek telepítését – minden igyekezetünk ellenére – hátráltatja a járványhelyzet, ezért itt egyes határidőket át kellett ütemeznünk a jövő évre. 2021-ben tervezzük az SAP vállalatirányítási rendszer indítását is.

Mándli Péter, a BPW-Hungária Kft ügyvezető igazgatója.

Mándli Péter, a BPW-Hungária Kft ügyvezető igazgatója. | Fotó: Mészáros Zsolt

Mit várnak a következő évtől az iparág és saját vevőkörük szempontjából?

A BPW-Hungária Kft. a szállítmányozási iparban és az agráriumban szolgálja ki a vevőket. Mindkét terület kiemelt fókuszban van, megrendeléseink az agrár területen csaknem 20 százalékkal növekedtek, és jövő évre is hasonló növekedést prognosztizálunk. Nekünk jelenleg az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy ügyfeleink növekvő igényeit megadott határidőre és a legjobb minőségben ki tudjuk elégíteni.

Mennyiben befolyásolja a válság a digitalizációs, robotikai fejlesztéseket a vállalatnál?

Ha lehet ezt mondani, semennyire. Multinacionális környezetben ritkaságnak számít, hogy a német tulajdonosok évtizedek óta nem vettek fel osztalékot, a megtermelt nyereséget visszaforgatják, ennek köszönhetően van elegendő forrásunk a fejlesztésekre. A BPW egy hagyományos, csaknem 130 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás, emellett a kezdetektől nagyon innovatív vállalat, amely mindig újításokkal, jövőbe mutató megoldásokkal tudott a versenytársak elé kerülni. Ilyen okos fejlesztésünk például az AGRO Hub tömegmérő-rendszer, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy mérje a jármű teljes tömegét és futásteljesítményét, melynek nyomon követésével optimalizálhatók a működési költségek. A termék idén a hazai AGROmashEXPO kiállításon Termékfejlesztési Nagydíjat nyert Digitalizáció kategóriában.

Kiemelt Partnereink