Beszállítók Építési fázisába lép a finn lítiumbánya projekt

Építési fázisába lép a finn lítiumbánya projekt

autopro.hu/V.M. | 2022.11.30 09:19

Építési fázisába lép a finn lítiumbánya projekt

A feldolgozóüzem látványterve | Fotó: Facebook/Keliber Oy

A finn Keliber lítiumbányászati és feldolgozási projektje hamarosan a megvalósítási szakaszába lép a lítium-hidroxidot előállító feldolgozóüzem építésének megkezdésével, ezzel egy lépéssel közelebb juttatva Európát ahhoz, hogy önállósodjon az akkumulátorgyártásban.

Hirdetés

A nyugat-finnországi Kokkola ipari parkjába tervezett feldolgozó területén még az ünnepek előtt megkezdődnek az előkészületi munkálatok.

Az elektromos autók akkumulátorában használt alapanyagot készítő feldolgozót a vállalat saját koncentrátumot előállító üzeme fogja kiszolgálni, ami a feldolgozótól 66 kilométerre, illetve a projekthez tartozó bányák szomszédságában fog felépülni. A spodumén koncentrátumot előállító egység építési munkálatai a környezetvédelmi engedélyeztetés lezárulta után indulhatnak meg.

A lítium bányászása négy felszíni és három felszín alatti fejtésben fog folyni, melyek Kokkola, illetve a tőle kevesebb mint 50 kilométerre található Kaustinen és Kronoby települések szomszédságában fognak működni.

Első Európában

A Keliber feldolgozóüzeme évente 15 ezer tonna lítium-hidroxidot lesz képes megtermelni a saját lítiumércéből nyert spoduménből. Mindazonáltal a kezdeti szakaszban a feldolgozó külső beszállítóktól származó anyaggal fog működni, mivel a koncentrátumot előállító saját üzem csak később fog elkészülni.

A Sibanye-Stillwater multinacionális bányavállalat leányvállalataként működő Keliber 2025-ben szeretné felfuttatni termelését, amivel Európában elsőként nyerhet majd ki lítium-hidroxidot saját ércből – írta meg a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink