Beszállítók Élre tör mesterséges intelligenciában a Bosch

Élre tör mesterséges intelligenciában a Bosch

autopro.hu/Sz.K. | 2023.06.25 08:22

Élre tör mesterséges intelligenciában a Bosch

Fotó: Bosch Media Service

A Bosch kihasználja az AI adta lehetőségeket. Az elmúlt öt évben a vállalat több mint ezer mesterséges intelligenciával kapcsolatos találmányra nyújtott be szabadalmi bejelentést, és ezzel az egyik vezető európai mesterséges intelligencia szabadalmi bejelentőnek számít.

Hirdetés

A generatív mesterséges intelligencia és az úgynevezett alapmodellek (például a ChatGPT) területén a közelmúltban történt technológiai fejlesztések is teljesen új lehetőségeket kínálnak a Bosch számára. Ezek a modellek képesek olyan tartalmak generálására, mint a szoftverkód, szöveg, képek és zene. A korábbi AI-modellekhez képest az teszi őket különösen erőssé, hogy hatalmas mennyiségű adat segítségével készülnek. Ez a széleskörű és nagy mennyiségű információ lehetővé teszi, hogy az alapmodellek például nyelvek között fordítsanak, és strukturáltan dolgozzák fel a feladatokat.

„A technológiai áttörések teljesen új fejezetet nyitnak a mesterséges intelligencia területén” - mondja Tanja Rückert, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja és digitális vezérigazgatója. „Ez a fejlődés a társadalom szinte minden területére, valamint a vállalati folyamatokra is hatással lesz. Ezt a potenciált szeretnénk kamatoztatni a Bosch számára.”

A Bosch AI-szakértői vizsgálják azokat a konkrét alkalmazásokat, amelyeket ezek az új AI-modellek kínálnak a vállalat számára. Az egyik példa erre a vállalat saját adatbázisa, amely a keresőkifejezések alapján tárolja a bejegyzéseket. Minél kevésbé pontos a keresett kulcsszó, annál kevésbé pontos a keresési eredmény, és fordítva. Egy generatív mesterséges intelligencián alapuló megoldás sokkal gyorsabban és átfogóbban keresne és találna információkat. Ez lehetővé tenné a vállalaton belül már meglévő tudás könnyebb elérését és alaposabb felhasználását. Az AI-alapú keresés egyike annak a mintegy hatvan potenciális felhasználási esetnek, amelyeket még vizsgálnak.

A tervezettnél gyorsabban építik be az AI-t

A tervek szerint még ebben az évben minden termék tartalmazni fogja a mesterséges intelligenciát, vagy annak segítségével fogják kifejleszteni vagy gyártani. A vállalat eredetileg 2025-re tűzte ki ezt a célt, de most már két évvel korábban teljesíti. Ez annak a több mint háromszáz AI-kutatónak is köszönhető, akik jelenleg a Bosch-nál új AI-módszerek kifejlesztésén dolgoznak. A kutatás és a részlegek között szoros kapcsolat van ezen a téren.

Emellett a vállalat személyre szabott HR- és képzési politikát folytat: 2019-ben a Bosch Research vezetésével elindult egy AI képzési program. Eddig 26.500 munkatárs végezte el ezt a programot, amely három különböző szintű képzési formátumot tartalmaz vezetők, mérnökök és AI-felhasználók számára. „A képzések fontos szerepet játszanak abban, hogy a vállalat minden területére eljusson az AI-szakértelem” - mondja Thomas Kropf, a Bosch Research vezetője.

Dollármilliárdos árbevétel mesterséges intelligenciából

A mesterséges intelligencia immár hosszabb ideje a fejlődés motorja. A PWC szerint Németország GDP-je 2030-ra 11 százalékkal nőhet az AI által. A Tractica előrejelzése szerint a globális értékesítés 2025-re mintegy 31 milliárd dollárra (10 billió forintra) emelkedik. Ennek fő okaként az AI által lehetővé tett nagyobb hatékonyságot tartják számon. A következő években a Bosch is azt szeretné, ha az AI-alapú termékek értékesítése elérné az egymilliárd eurós álomhatárt.

A Bosch az ipari AI-ra összpontosít, más szóval intelligens algoritmusokra. A vállalat a komplex, fizikai tárgyak gyártása terén meglévő saját erősségeit alkalmazza, és ezeket kombinálja az AI területén szerzett sokéves tapasztalatával. Ez ellentétben áll az amerikai és kínai informatikai vállalatokkal, amelyek az AI-t elsősorban az emberek és viselkedésük modelljének megalkotására használják. Az AI-alapú alkalmazások lehetséges felhasználási területei sokrétűek: a chipgyártásban például a mesterséges intelligencia segít a hibák felismerésében. A mesterségesintelligencia-alapú képfeldolgozás lehetővé teszi a félvezetőlapkák automatikus optikai ellenőrzését. Az AI-technológiák kulcsfontosságúak abban is, hogy a drezdai új félvezetőgyára a világ leghatékonyabbja legyen. Az intelligens kamerák és érzékelők segítenek a tüzek korai felismerésében, míg az autókban az intelligens asszisztensrendszerek segítenek a balesetek megelőzésében.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink