Beszállítók Egy akkugyárba kerülhet a feszült amerikai-kínai viszony

Egy akkugyárba kerülhet a feszült amerikai-kínai viszony

autopro.hu/P.B. | 2022.08.08 09:19

Egy akkugyárba kerülhet a feszült amerikai-kínai viszony

Fotó: Facebook/CATL Battery

Ismert, hogy a világpolitika egyik új konfliktusos helyzetét teremtette meg Nancy Pelosi, az USA Képviselőházának elnöke azzal, hogy hivatalos látogatást tett Tajvanon a kínai diplomácia megkerülésével.

Hirdetés

Kína a saját részeként kezeli Tajvant, miközben a tajvaniak független államként tekintenek magukra. A helyzet igen érzékeny, éppen ezért komoly diplomáciai vihart váltott ki Nancy Pelosi látogatása Tajvanon – az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke úgy repült a szigetre, hogy Kínával előtte erről nem egyezkedett, ráadásul Pelosi a legmagasabb rangot viselő amerikai politikus, aki az elmúlt 25 évben járt a szigeten. Kína válaszul hadgyakorlatba kezdett Tajvan partjainál.

A rossz viszony a gazdaságra is rányomhatja bélyegét: a kínai állam tulajdonában álló CATL fontolgatja, hogy visszalépjen észak-amerikai beruházásától. A döntést eltolták őszre, így lehet, fel sem épül a tervezett akkumulátorgyár.

A CATL központja Fujianban található, a Tajvani-szoros túloldalán található, közel a szigethez. Már hosszabb ideje folynak a találgatások arról, hol építene gyárat a CATL, annyi bizonyos, hogy eddig szándékában állt egy észak-amerikai beruházás a cégnek. A korábbi pletykák szerint az USA mellett Mexikó és Kanada is felmerült az akkugyár lehetséges helyszíneként – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink