Beszállítók Big data és gépi tanulás: így előzi meg a meghibásodást a Benteler

Big data és gépi tanulás: így előzi meg a meghibásodást a Benteler

autopro.hu/V.M. | 2020.09.11 09:23

Big data és gépi tanulás: így előzi meg a meghibásodást a Benteler

Fotó: Benteler

A Benteler autóipari beszállító egy olyan jövőt képzel el, ahol teljes mértékben kiküszöbölhető a gyártósori gépek meghibásodása. Éppen ezért dolgozik együtt a Fraunhofer IEM mechatronikus rendszereket fejlesztő intézettel egy big datán alapuló megelőző karbantartási megoldáson.

Hirdetés

A Benteler a 16 ország összesen 50 vállalatának együttműködésében megvalósuló BOOST 4.0 projekt keretében működik közre a németországi intézettel. Az Európai Bizottság által körülbelül 20 millió euróval támogatott projekt részeként az együttműködők telephelyein tesztelnek az ipari adatok elemzését és felhasználását lehetővé tevő rendszereket.

A világszerte 30 ezer embert foglalkoztató Bentelerhez hasonlóan szintén a németországi Paderborn városában székelő Fraunhofer IEM egy olyan modellt fejleszt, amivel lehetővé válik a gépek megelőző karbantartása a big datát, illetve gépi tanulást hasznosítva. A Benteler Automotive paderborni létesítményében alkalmazott megoldás segítségével a megrendelők gyorsabban, jobb minőségben és olcsóbban szolgálhatóak ki – áll az autóipari beszállító sajtóközleményében.

A big data olyan óriási adatmennyiségek leírására használatos, amik túl komplexek a konvencionális módszerekkel való elemzésre. „Ha értelmezni tudjuk a releváns adatokat, akkor pontosan összegezhetjük a gépek „egészségi állapotát”. Ez lehetővé teszi dolgozóinknak, hogy elkerüljék a hirtelen termelésleállásokat, és megfelelő intézkedéseket tegyenek még időben.” – fejtette ki Dr.-Ing. Daniel Köchling, a Benteler Automotive Ipar 4.0 területi projektmenedzsere.

Kiemelt Partnereink