Beszállítók Az elektrifikáció miatt zár be egy olasz alkatrészgyár

Az elektrifikáció miatt zár be egy olasz alkatrészgyár

autopro.hu/V.M. | 2023.09.20 11:17

Az elektrifikáció miatt zár be egy olasz alkatrészgyár

Fotó: Marelli

A Marelli autóipari beszállító bejelentette, hogy bezárja egyik belső égésű motorok alkatrészeit előállító olaszországi üzemét, mivel annak működtetése „fenntarthatatlan” az elektromos átállás következtében.

Hirdetés

Az észak-olaszországi Crevalcore-ban található üzemben mintegy 230 fő dolgozik belső égésű erőforrásokhoz tervezett műanyag alkatrészek gyártásával, illetve alumínium komponensek megmunkálásával foglalkozva.

A Marelli közleményében az új megrendelések elektrifikációból következő elmaradásával, valamint az energiaárak és a nyersanyagárak emelkedésével magyarázta a bezárásról szóló döntését.

A Fiat Chrysler egykori alkatrészgyártójából, a Magneti Marelliből létrehozott, és jelenleg a KKR befektetési társaság által tulajdonolt Marelli szerint a következő években a gyár által termelt bevétel tovább csökkenne, a kapacitáskihasználtság pedig 30 százalékra esne.

A vállalat azt tervezi, hogy a műanyag komponensek gyártását egy másik olaszországi telephelyére költözteti, míg az alumínium alkatrészek megmunkálását kiszervezi.

Ez csak a kezdet

A bezárásra ítélt üzem dolgozóit képviselő szakszervezet egyik munkatársa szerint „az elektrifikáció az első áldozatát követelte Olaszországban.”

A szakszervezet, ami még tárgyalásokat folytat a Marellivel a dolgozók kompenzálásáról, a Reuters által idézett közleményében arra figyelmeztetett, hogy számos további gyárbezárásra kell felkészülni, hacsak az olasz kormány nem támogatja a belső égésű technológiára szakosodott termelőegységek átállását.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink