Beszállítók Átadták a Fémalk új üzemcsarnokát Dunavarsányban

Átadták a Fémalk új üzemcsarnokát Dunavarsányban

Mester Nándor | 2014.07.16 09:53

Átadták a Fémalk új üzemcsarnokát Dunavarsányban

Napra pontosan az elődcég megalakulásának 25. évfordulóján, július 15-én átadták a Fémalk Zrt. új üzemcsarnokát a Dunavarsányi Ipari Parkban. A több milliárd forintos beruházást saját forrásból fedezik, a létszám 10 százalékkal bővül a közlejövőben.

Hirdetés

"Olyan ütemben tudunk fejleszteni, ahogy a főbb vevőink közül kettő, a BMW és a VW kérik. A válság elején kifejezetten ösztönöztek is minket arra, hogy vágjunk bele ebbe a beruházásba és más fejlesztéseket pedig folytassunk. Ezért vághatjuk át ma az új üzemcsarnoknál a szalagot" - mondta Sándor József, aki 25 évvel ezelőtt néhány kollégájával megalapította a mai társaság elődjét.

Sándor József alapító tartotta az ünnepi beszédet

A Dunavarsányi Ipari Parkban korábban vásárolt 6,7 hektáros területen több ütemben több milliárd forintos beruházás zajlik, ennek egyik állomása a most elkészült csarnok, ahol több tucat alkatrészt gyártanak főleg az említett két német nagyvállalat számára.

Öntőcella Dunavarsányban

A tervek szerint 2019-ig a mostani 67 millió euróról 119 millió euróra növekedhet a cég bevétele. Ezt teszi lehetővé a folyamatos kapacitásbővítés. A fejlesztést egyébként a csepeli telephelyen is végzik, a válság alatt oda is gépeket vásároltak és más beruházást is végrehajtottak.

Van hely a bővítésre

Sándor József egy kimerítően részletes visszaemlékezést tartott az egybegyűlt mintegy száz üzleti vendég előtt. Kiemelte: "Lehetett volna állami támogatást vagy uniós forrást is szerezni az elmúlt években, de nekem az a meggyőződésem, hogy az a cég, amelyik képes saját forrásból fejlődni, az ne kuncsorogjon másoknál, főleg nem az államnál."

Az első ütemben egy 14 ezer négyzetméteres csarnokot húztak fel mintegy 2,5 milliárd forint értékben. A teljes beruházás nyomán 20 öntőcellás egységet építenek ki, az első ötöt a közeljövőben helyezik üzembe. A berendezéseket folyamatosan állítják munkába, ezek értéke kb. 1,1 milliárd forint.

Robotokat is vásároltak

Elkészítették a második ütem tervét is, abban a szakaszban egy 8300 négyzetméteres létesítményt adnak át, de a kivitelezési ütemezést még nem rögzítették. "Bármi lehet, lehet megint egy buborék is, újabb válság is, bár azért inkább optimisták vagyunk. Egy későbbi időpontban – ha a kereslet szükségessé teszi – egy hasonló méretű csarnokot tudunk építeni a telken." A területet egyébként előkészítette az ipari park üzemeltetője, a közművek rendelkezésre állnak.

Az első ütemben mintegy 50-80 fővel bővül a jelenlegi 500 fős létszám. A cég első embere elismerte, hogy manapság az autóiparban is gond a megfelelő szakemberek felvétele, de nem látja akadályát annak, hogy biztosítva legyen a megfelelő létszám. Előreláthatólag a csepeli telephelyről húsz-harmincan Dunavarsányban fognak dolgozni.

A beruházás további részleteiről Szentes Zsolt cégvezetővel készített interjúnkban olvashatnak.

Kiemelt Partnereink