Beszállítók Akkumulátorgyár épülhet Nagysurányban

Akkumulátorgyár épülhet Nagysurányban

autopro.hu/P.B. | 2023.11.30 08:18

Akkumulátorgyár épülhet Nagysurányban

Fotó: Inobat

Akkumulátorgyárat építhet a Volkswagen kínai partnere, a Gotion és a szlovák InoBat. Bár hivatalosan még közép-európai helyszínről beszélnek, az üzem minden bizonnyal a felvidéki Nagysurányban fog felépülni.

Hirdetés

Szándéknyilatkozatot írt alá a Goiton és az InoBat vegyesvállalata, valamint a szlovák kormány egy lehetséges akkugyár építése kapcsán. A megállapodás értelmében a Gotion InoBat Batteries (GIB) 2024-ben kezdi meg a gyár építését, a szlovák kormány pedig támogatást nyújt ehhez, valamint biztosítja a gyár 65 hektáros területét, előkészíti az építési telket és biztosítja az elektromos hálózathoz való csatlakozást. A gyártás várhatóan 2026 második negyedévében, a sorozatgyártás pedig 2027-ben indul a nagysurányi gyárban.

A Gotion InoBat Batteries akkumulátorcellagyár kezdeti éves kapacitása várhatóan húsz gigawattóra lesz, ami potenciálisan megduplázható 40 gigawattórára. A Gotion InoBat Batteries gyárától függetlenül maga az InoBat 100 megawattórás kísérleti üzemet tervez Vedrődön, ahol 2024-től egy tíz gigawattóra kapacitással rendelkező gyár is épül.

Politikai támogatás

„A külföldi befektetések szükséges katalizátorok gazdaságunk számára” – mondta a Robert Fico, szlovák miniszterelnök hozzátéve, hogy stabil jogi környezetet és támogatást biztosítana a hasonló beruházások számára.

Az InoBat vezérigazgatója, Marian Bocek szerint GIB egyedülálló példája az erős partnerségnek a gyorsan növekvő startupok között – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink