Beszállítók A technológiai fejlesztés jelentheti a kiutat egy esetleges recesszióból

A technológiai fejlesztés jelentheti a kiutat egy esetleges recesszióból

Beck András | 2019.10.14 12:00

A technológiai fejlesztés jelentheti a kiutat egy esetleges recesszióból

A lemezfeldolgozással foglalkozó vállalatok a technológia fajtájának bővítésével szerezhetnek új ügyfeleket a jövőben Kutnyánszky Tamás, a CNC lemezmegmunkáló gépek értékesítésével, automatizálásával és szervizelésével foglalkozó Lamitec Kft. ügyvezetője szerint.

Hirdetés

– Hogy látják, azok a kkv-k, amelyek a partnereik, készülnek már valahogyan egy esetleges gazdasági lassulásra?
– A kkv-szektor az uniós források miatt alapvetően beruházási mámorban él. Azt még nem tudni, hogy ezeket a pénzeket mennyire hatékonyan költötték el és a technológiai fejlesztésre mennyire tudtak koncentrálni. Idő kell hozzá, hogy kiderüljön mennyire tudták növelni a versenyképességüket a fejlődő vállalkozások. Aki jól költötte el a pénzt az a jövőben is bővülése számíthat. Újabb és más jellegű berendezéseket vásárolnak sokan, ezzel is az ügyfélkörüket akarják bővíteni. Egy forgácsolóüzemben a kapacitást újabb, de hasonló gépek beszerzésével lehet növelni. Ezzel szemben a lemezfeldolgozással foglalkozóknál a technológia fajtájának bővítésével lehet szert tenni új ügyfelekre. Annak, akinek volt egy lézervágója, megéri egy élhajlítót vagy egy lemezollót vásárolnia és nem biztos, hogy egy újabb lézervágó beszerzésével tud hatékony növekedést elérni. Aki modern technológiára ruház be, az könnyebben vészel át egy esetleges gazdasági visszaesést.

Kutnyászky Tamás szerint aki modern technológiára ruház be, az könnyebben vészel át egy esetleges gazdasági visszaesést.
Kutnyánszky Tamás szerint aki modern technológiára ruház be, az könnyebben vészel át egy esetleges gazdasági visszaesést.

– A megrendelésállományban látszik, hogy a hazai kkv-k készülnek egy visszaesésre?
– Egyértelműen, technológiai fejlesztésekre készül a szektor, így a mi ügyfeleinket nem éri váratlanul egy esetleges gazdasági lassulás.

– Az ország mely részein található több ügyfelük?
– Érdekes, hogy a Dunától keletre sokkal több lemezmegmunkálással foglalkozó cég található, mint a Dunántúlon. A szellőzéstechnikában és a klímaberendezések területén dinamikusan fejlődő ügyfeleink vannak. Egy újonnan épülő családi házba nagy valószínűséggel kerül klímaberendezés és a nagyobb épületekben is kiemelten fontos a légtechnika. Sok olyan gyártó cég van, amely az épületgépészeti szegmensben tevékenykedik.

A jövő egyik legnagyobb kihívása a gyártásoptimalizálás lesz a lemezmegmunkálásban.
A jövő egyik legnagyobb kihívása a gyártásoptimalizálás lesz a lemezmegmunkálásban.

– A lemezmegmunkálás területén a következő évtized legnagyobb kihívásai melyek lesznek?
– A jövő egyik legnagyobb kihívása a gyártásoptimalizálás lesz, ez szorosan kapcsolódik az Ipar 4.0 tematikájához. Itt ugyanaz a tendencia figyelhető meg, mint a forgácsológépek területén, azzal a különbséggel, hogy amíg egy forgácsoló kisvállakozás esetén, mondjuk, három-négy CNC-gép adja a termelés zömét, addig egy lemezes üzemben egy, legfeljebb kettő van ezekből. A gépek kapacitásának tervezése és a munkák hatékony szervezése lesz komoly feladat. Egy lemezmegmunkálási folyamatot könnyebb megtervezni, mert kétdimenziós, nem úgy mint egy forgácsoló technikai. Egy forgácsolt alkatrésznél háromdimenziósan felépített technológiai folyamatra van szükség, a tervezéstől a gyártás ütemezéséig a késztermék minőség-ellenőrzésig. A síklemez feldolgozásnál ennek a folyamatnak az alapos megtervezése még kevésbé jellemző, de a jövőben erre nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

– Milyen volt a legnagyobb gép amit az elmúlt években értékesítettek?
– Ez a 600 tonnás élhajlító volt. Jellemzően ennél kisebb gépeket adunk el, de a cég, ahol beüzemeltük, olyan munkagépeket gyárt, melyekhez vastag lemezből készülnek az alkatrészek.

Kiemelt Partnereink