Beszállítók A jövő szervizelésén dolgozik a BMW és a Bosch

A jövő szervizelésén dolgozik a BMW és a Bosch

autopro.hu/P.B. | 2021.10.05 12:22

A jövő szervizelésén dolgozik a BMW és a Bosch

Fotó: Bosch Presse

A Bosch és a BMW új, közös projektjének eredményeképpen a hálózatba kapcsolt BMW-k adatait, hibakódjait nemcsak a márkaszervizek, hanem a független műhelyek is megkapják, ezzel megkönnyítve a sofőrök dolgát.

Hirdetés

Egyre több hálózatba kapcsolt autó található az utakon világszerte, ezek az autók pedig rendelkeznek az úgynevezett „összekapcsolt szerviz” funkcióval. Ez azt jelenti, hogy az autók adatait a gyártók tovább tudják küldeni a márkaszervizeknek, akik így sokkal könnyebben végezhetik el az adott autó javításait a megkapott adatoknak köszönhetően.

A BMW és a Bosch most olyan pilot projekten dolgozik, amivel nemcsak a márkaszervizek, hanem a független műhelyek is hozzáférhetnek a hálózatba kapcsolt autók adataihoz – így a sofőrök dolga sokkal könnyebbé válik, hiszen nagyobb választék áll rendelkezésükre a szervizekből.

Értesítés a szervizről

A projekt első lépéseként a szervizek akkor kapnak adatokat az autóról, amikor az értesítést küld a sofőrnek a szükséges szervizelés elvégzéséről. Ezzel a Bosch és a BMW célja annak bizonyítása volt, hogy az autó időben el tudja küldeni a szükséges adatokat a független szervizeknek.

A sofőr először értesítést kap arról, hogy valamilyen kötelező szerviz közeleg, vagy javítást kell végezni az autón. Ebből a célból kiértékelik a jármű valós idejű adatait. Feltéve, hogy a vezető beleegyezését adta, a szervizeléssel vagy a javítással kapcsolatos információkat az autó automatikusan elküldi a kívánt műhelybe. A jövőben ez független szerviz is lehet, mint például bármelyik Bosch Car Service logóval ellátott műhely.

A BMW-k 2017 óta gyűjtenek így adatot, és küldik tovább a gyártónak (ezzel a márkaszervizeknek is) azokat. Ezt a szolgáltatást azóta folyamatosan fejleszti a vállalat, immár a Bosch-sal közösen. A Bosch közleménye emellett kitér a kiberbiztonságra is, ami különösen fontos eleme a szolgáltatásnak.

Kiemelt Partnereink