Beszállítók A jövő alapanyagait kutatja a Knorr-Bremse

A jövő alapanyagait kutatja a Knorr-Bremse

autopro.hu | 2020.01.09 10:48

A jövő alapanyagait kutatja a Knorr-Bremse

Közös kutatásba kezdett a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. a kecskeméti Neumann János Egyetemmel, mely során új fejlesztésű alapanyagot, nano-kompozitokat alkalmaztak sűrített levegős fék- és segédrendszerek tervezésében.

Hirdetés

A projekt során kifejlesztettek egy moduláris, elektronikus levegőelőkészítő egységet, elektronikus abroncstöltő rendszert haszongépjárművek számára és új tréler fékvezérlő szelep prototípusokat, melyekben a Knorr-Bremse funkcionális újdonságai mellett, a Neumann János Egyetemmel közösen létrehozott nano-kompozit alapanyagreceptúrákat és vizsgálati eljárásokat is kipróbálhatták és alkalmazhatták. A prototípusok részletes tartós teszteléses vizsgálaton is átestek a Knorr-Bremse kecskeméti Tesztközpontjában.

A polimer és gumi alapanyagok jelentős szerepet játszanak a Knorr-Bremse kutatás-fejlesztési munkájában, melyeknek mechanikai tulajdonságait sikerült több paraméter tekintetében is nano méretű anyagösszetevők alkalmazásával javítani a projekt során. Sikerült a polimerek alkalmazásának eddigi vizsgálati eljárásait gyorsabb és hatékonyabb módszerekké továbbfejleszteni, melyek csökkenthetik a time to market mutató, vagyis a kifejlesztett termékek piacra juttatási idejének mérőszámát.

Folytatódik az együttműködés

A Neumann János Egyetem és a Knorr-Bremse kutatói, mérnökei szorosan együttműködve dolgozták ki ezeket az új eljárásokat és alternatív alapanyagokat, mely munka során egymás tevékenységét is jobban megismerve, a kutatási irányokat együtt meghatározva lehetőséget teremtettek a további, a projekt lezárását követően is folytatható sikeres együttműködéshez.

A Knorr-Bremse 1995 óta végez kutatás-fejlesztési tevékenységet Budapesten és Kecskeméten és hazánkban a multinacionális vállalatok között elsőként hozott létre Kutatás-fejlesztési Központot. A pályázatban szereplő kutatás-fejlesztési projekt megvalósulása a partnerek között már korábban is meglévő K+F+I együttműködést mélyíti tovább, amelynek során hatékony együttműködésre, tudástranszferre kerül sor a konzorciumi partnerek között.

A kecskeméti székhelyű Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. és a kecskeméti Neumann János Egyetem konzorciuma a GINOP-2.2.1-15-2017-00077 azonosítószámú "Új fejlesztésű alapanyagok, nano-kompozitok alkalmazása sűrített levegős fék- és segédrendszerek tervezésében" című, 2019. október 31-én záródó, 27 hónapig tartó projektjében olyan alternatív autóipari alapanyagokat és eljárásokat kutatott, melyek hosszabb távon is a Knorr-Bremse vállalat kutatás-fejlesztési munkáját támogatják. A pályázat során elnyert 350 millió forint (~ 1,1 millió EUR) vissza nem térítendő, Európai Uniós támogatást a konzorciumi tagok K+F együttműködésük erősítésére, kibővítésére, alternatív termékfejlesztési eljárások, és alapanyagok kutatására és ezek segítségével prototípus rendszerek létrehozására fordították.

Kiemelt Partnereink